Chinezii cumpără Rompetrol şi devin al doilea cel mai mare jucător pe piaţa ţiţeiului şi a carburanţilor din România

Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, care grupează rafinăria Petromidia, lanţul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franţa şi celelalte firme din fostul grup Rompetrol, potrivit Reuters citat de mirsanu.ro.
Economica.net - mar, 15 dec. 2015, 09:34
Chinezii cumpără Rompetrol şi devin al doilea cel mai mare jucător pe piaţa ţiţeiului şi a carburanţilor din România

Prin cumpărarea Rompetrol, chinezii au căpătat acces la o rafinărie cu o capacitate de procesare anuală de 5 milioane de barili situată pe continetul europeană şi la circa 1.000 de staţii de distribuţie a carburanţilor în România, Franţa, Spania, Republica Moldova, Bulgaria.

Acordul face parte dintr-un pachet de tranzacţii ce totalizează 4 miliarde de dolari, semnat luni la Beijing şi care include înţelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii ca petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nucleară. Înţelegerea a fost încheiată în contextul întâlnirii între cele două părţi, la nivel de premier.

Una dintre sursele citate evaluează KMGI, fostul grup Rompetrol, între 500 milioane de dolari şi 1 miliard de dolari.

Tranzacţia înseamnă un cap de pod pe piaţa petrolieră din Europa pentru firma chineză. Printre activele – cheie ale KMGI se numără o capacitate de rafinare de 100.000 de barili pe zi şi facilităţi de producţie de 400.000 tone de fertilizatori în România, precum şi aproape 1.000 de benzinării în România şi ţări precum Franţa şi Spania.

În România, Rompetrol este al doilea mare jucător de pe piaţa ţiţeiului şi a carburanţilor, după Petrom.

KazMunaiGaz a cumpărat în 2007 grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu în cadrul unei tranzacţii estimate la 2,7 mld. dolari.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din piaţa locală, iar Rompetrol este unul din jucătorii de top pe piaţa benzinăriilor.

Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia, a raportat pentru primele nouă luni din acest an o cifră de afaceri brută de 3 mld. dolari, în scădere cu 29% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit net consolidat de 14,8 mil. dolari, respectiv un rezultat operaţional consolidat (EBITDA) de circa 91 mil. dolari. Pe bursa de la Bucureşti, valoarea de piaţă a companiei este de peste 1,8 mld. lei (400 mil. euro).

În primele 9 luni din anul 2015, rafinăria Petromidia a procesat 4,11 milioane tone de materie primă, în creştere cu 10,64% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost prelucrate 3,7 milioane tone.
Rafinăriile Petromidia și Vega reprezintă peste 43% din capacitatea de rafinare a României. Investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pe platforma Petromidia se ridică la peste 1,3 mld. dolari, potrivit reprezentanţilor grupului kazah.

La sfârşitul lunii septembrie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 734 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi) 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

CEFC a fost înfiinţată în 2002. Compania a raportat în 2014 venituri anuale de 220 mld. yuani (circa 30 mld. euro) la peste 20.000 de angajaţi. CEFC a angajat mai mulţi foşti directori de rang înalt din companiile petroliere chineze de stat PetroChina şi Sinopec, scrie Reuters.

Cea mai mare parte a companiei este deţinută de către Shanghai Energy Fund Investment Ltd (SEFI). Ultimele informaţii făcute publice indică faptul că firma chineză CEFC a făcut achiziţii în acest an în Cehia, cumpărând un pachet de 5% în grupul de investiţii J&T Finance Group, apoi a urmat preluarea unui pachet majoritar într-un producător de bere, un pachet de 60% din clubul de fotbal Slavia Praga, operatorul aerian de linie Travel Service, respectiv o serie de active de pe piaţa imobiliară cehă.

Rompetrol are datorii de 200 de milioane de dolari către statul român

 La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), și The Rompetrol Group NV, actualmente KMG Interntional, au încheiat un memorandum de înțelegere care prevede că KazMunayGas, acționarul majoritar al Rompetrol, va plăti 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol de 688 milioane de dolari către statul român, în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei – 44,69%.

Memorandumul mai prevedea că statul român va garanta menținerea unei participații nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani. Ca premisă a implementării tranzacției, s-a convenit că vor trebui încetate toate litigiile și măsurile administrative inițiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de RRC până la scadență.

În iunie anul acesta, Guvernul a decis că Ministerul Energiei va vinde 26,69% din titlurile Rompetrol Rafinare, la un preț minim de 200 de milioane de dolari, acționarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemțiune asupra acestei participații. Ulterior, în octombrie, ministrul Energiei de atunci, Andrei Gerea, declara că România caută să finalizeze până la jumătatea anului viitor vânzarea participației la Rompetrol Rafinare, singurul potențial cumpărător fiind acționarul majoritar KMG International. Cu o lună înainte, Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte KMG International, arăta că reprezentanții KMG International sunt hotărâți să își onoreze angajamentele față de statul român în privința Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinăria de la Petromidia ar putea avea loc în prima parte a anului viitor.

Memorandumul menționat, care a fost aprobat prin HG în ianuarie 2014, mai prevedea că grupul KazMunayGas urma să constituie, „în cel mai scurt timp”, un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiții în sectorul energetic din România. La fond urma să participe cu resurse și statul român. În acest scop, s-a dat o OUG prin care Ministerul Energiei căpăta dreptul de a participa cu capital la înfiiințarea de companii.

„Modificarea legislației  se impune pentru derularea de urgență a demersurilor necesare pentru înființarea unei societăți cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiții, sub forma unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România, întrucât tranzacția convenită prin Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Grup N.V. a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 35/2014, iar Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, actualmente Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, are mandat din partea Guvernului să desemneze o societate nou-înființată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român”, se arăta în nota de fundamentare a OUG.

 

Reacţia Rompetrol

„KMG International salută încheierea astăzi la Beijing a memorandumului de întelegere între compania naţionala KazMunayGas Kazahstan şi CEFC China Energy Company Limited pentru crearea şi dezvoltarea la nivel internaţional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol si gaze.

Activele şi operaţiunile deţinute şi derulate de KMG International (KMGI) în Europa şi în regiunea Mării Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmari atât creşterea performanţelor operationale şi financiare ale KMG si ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cat si extinderea la nivel international a activitatilor si operatiunilor de profil derulate de compania CEFC.

KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de ţiţei pe termen lung către subsidiarele KMGI pentru susţinerea şi extinderea operaţiunilor de profil ale acestora în Europa.
Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC şi KMG International şi va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune şi va contribui la creşterea economică şi socială a zonelor în care acestea vor fi implementate, inclusiv în România”, arată KMGI într-un comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...