Chinezii de la CEFC au dublat profitul Rompetrol France. Ce vor face după ce vor prelua afacerea din România

Oficialii China Energy Company Ltd (CEFC), care aşteaptă în acest an să finalizeze preluarea KMGI (fostul Grup Rompetrol) spun că vor aduce trei miliarde de dolari pentru a creşte afacerea. Ei şi-au argumentat intenţiile cu rezultatele bune pe care le-au obţinut cu Rompetrol France, companie pe care au preluat-o la finalul anului 2015.
Economica.net - joi, 13 iul. 2017, 21:04
Chinezii de la CEFC au dublat profitul Rompetrol France. Ce vor face după ce vor prelua afacerea din România

“După cum știți, în 16 decembrie 2015 am încheiat achiziția Rompetrol France (Dyneff, reţeaua de distribuţie a carburanţilor deţinută de fostul Grup Rompetrol, actualul KazMunaiGas International-KMGI în Franţa-n.red.) iar după preluare, performanța operațională și financiară a Rompetrol France s-au îmbunătățit foarte mult”, a declarat Du Liefen, board director of CEFC China şi unul dintre artizanii tranzacţiei prin care gigantul chinez preia Grupul Rompetrol dela compania naţională din Kazahstan, KazMunaiGas.

“În anul 2016, volumul vânzărilor a depășit 3 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 9% față de 2015. În anul 2016, rezultatul net a fost de 5,95 milioane de dolari, ceea ce reprezintă un record istoric. O creștere de 117% comparativ cu anul 2015”, a detaliat Du Liefen, într-o discuţie cu mai mulţi jurnalişti români.

“Strategia noastră pentru Rompetrol France  este o strategie de dezvoltare. Obiectivul nostru este creșterea volumului și a profitabilității. Prin achiziționarea mai multor rețele de distribuție și logistică, sperăm că RPF poate avea produse petroliere complete, marketing și logistică a sistemului. Idealul nostru este de a construe Rompetrol France ca punct de comerț și logistică pentru CEFC în sectorul energetic din Europa. În 2017, Rompetrol France se bucură de un impuls bun. În timp ce se dezvoltă în mod constant există, de asemenea, unele îmbunătățiri incrementale. Rezultatul financiar a crescut ușor. De asemenea, dorim să dezvoltăm sistemul de distribuție, ceea ce înseamnă că oferim servicii celorlalți utilizatori. Dyneff intenționează de asemenea să dezvolte afaceri în domeniul gazelor naturale şi biocombustibililor, astfel încât să poată dezvolta energie curată. Suntem foarte încrezători în Dyneff”, a explicat oficialul companiei chineze.

Planuri în România

Compania Naţională KazMunaiGas Kazahstan (KMG NC) şi CEFC au semnat în decembrie 2016, la Bucureşti, un acord care atestă angajamentul de a efectua tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMGI de către compania chineză. Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în acest an, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare încheierii tranzacţiei. În aşteptarea acestui moment, Du Liefen a dat câteva detalii despre planurile companiei chineze.

“CEFC a promis că, atunci când planul de afaceri pentru cinci ani este stabilit, va oferi o finanţare de trei miliarde de dolari în 5-10 ani. Aceste resurse şi capital vor ajuta KMGI să devină o platformă energetică şi investiţională în următorii 5-10 ani. Acest capital nu va fi utilizat doar pentru îmbunătăţirea activelor existente, dar şi pentru achiziţia de noi active în vederea eficientizării activităţii”, a spus oficialul companiei chineze.

Ea a afirmat că această cooperare dintre CEFC şi KMGI poate întări poziţia fiecărei companii şi poate contribui şi la valoarea economică a României, dar a subliniat că aşteaptă de la Guvernul român un mediu politic şi economic stabil.

“Ceea ce sperăm din partea guvernului român este un mediu politic şi economic stabil. În acest sens, avantajele complementare dintre cele două companii vor aduce cu siguranţă o mai bună dezvoltare a KMGI. Această îmbunătăţire a capacităţii rafinăriei KMGI (Petromidia n.red.)  va aduce bineînţeles o creştere a taxelor colectate şi mai multă valoare sistemului energetic de cerere şi ofertă din România” a precizat Du Liefen.

Cu privire la domeniile în care CEFC este interesat să facă investiţii la KMGI, Du Liefen a menţionat extinderea reţelei de distribuţie a produselor petroliere.

“După cum probabil cunoaşteţi, capacitatea de rafinare a KMGI este mai mare decât capacitatea sa de vânzare cu amănuntul. Sperăm ca KMGI să aibă un lanţ de desfacere mai rezonabil, Guvernul român poate oferi mai multe locuri pentru construirea de staţii de alimentare pentru KMGI, acest lucru putându-ne oferi mai multe oportunităţi de a investi în reţeaua de staţii de alimentare şi reţeaua de gaze naturale, precum şi logistică. Echilibrul dintre rafinare şi marketing poate fi unul mai rezonabil” a explicat oficialul CEFC.

“CEFC îşi doreşte să utilizeze pe deplin avantajele sale, resursele, mecanismele şi brandul său pentru a crea din Iniţiativa One Belt,One Road (strategia de expansiune globală a Chinei-n.red.) un lanţ energetic bine organizat şi integrat. Dacă primim acordul autorităţilor guvernamentale româneşti, atunci vom intra în posesia a 51% din acţiunile KMGI şi asupra rafinăriilor, a celor 1.000 de staţii de alimentare din ţările vecine şi asupra sistemului logistic ce poate duce la sporirea lanţului valoric a CEFC’, a conchis Du Lief Deţinut integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

CEFC este un conglomerat privat de businessuri ce au ca bază domeniul energiei şi a finanţelor. CEFC deţine 2 grupuri şi 7 companii de investiţii, o companie de top listată la bursa din China, cât şi acţiuni în multe companii internaţionale cu listări pe bursă. Grupul are în jur de 30.000 de angajaţi în 23 de ţări de pe glob şi în 2016 a realizat veniturile operaţionale de 38,9 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...