Numele “Ferrari” (“Falali” în mandarină) a intrat, luni, în categoria cuvintelor şi expresiilor “armonizate”, adică supuse cenzurii, după ce un accident misterios de maşină i-a făcut pe utilizatorii internetului din China să folosească termeni sensibili, ca “evenimentul Tienanmen” sau “Falungong”, scrie presa franceză.
Duminică, la periferia Beijingului, pe o şosea folosită adesea noaptea pentru curse de viteză, un tânăr de 20 de ani care conducea un Ferrari negru a murit după ce şi-a zdrobit maşina de un cap de pod. Alte două femei au fost rănite grav.
Informaţia despre accident a fost rapid împrăştiată pe reţelele sociale, iar unii utilizatori au spius că tânărul ar putea face parte din categoria aşa-numiţilor “taizi” (prinţi), copii de bani gata ai unor înalţi oficiali chinezi. Internauţii chinezi sunt preocupaţi de escapadele beizadelelor, iar acest lucru nu poate decât să-i indispună pe părinţii lor, care, oficial, sunt preocupaţi de “armonia socială” şi lupta împotriva inegalităţilor.
Luni, marea majoritate a comentariilor legate de acest subiect au dispărut de pe reţeaua Sina weibo. Căutările care conţin cuvântul “Ferrari” nu mai apar pentru că nu sunt conforme cu legile, reglementările şi politicile în vigoare, se arată pe cunoscuta reţea de microblogging. De asemenea, cele câteva articole de presă pe acest subiect au fost scoase de pe internet.
Chiar dacă nu a fost oferită nici o explicaţie oficială, pare destul de evident motivul de supărare al oficialilor chinezi. Acum zece zile, Bo Xilai, fostul numărul unu al metropolei Chongqing a fost nevoit să dezmintă, public, faptul că fiul său a fost văzut la volanul unui Ferrari, aşa cum scrisese, anul trecut, Wall Street Journal. “E un non-sens” a spus Bo Xilai care a fost totuşi, concediat o săptămână mai târziu.
N.red. Tienanmen este numele pieţei din Beijing unde, în 1989, regimul comunist chinez a înăbuşit o revoltă a studenţilor. 2.400 de oameni ar fi fost omorâţi, deşi autorităţile chineze recunosc doar 241 de morţi. Falungong este numele unui sistem de credinţe şi practici care nu este tolerat de guvernul chinez, pe motiv că ar contraveni principiilor comunismului, practicanţii lui fiind aruncaţi în închisoare.