Chinezii care vor să construiască o termocentrală nouă de 1 miliard de dolari în Oltenia şi-au făcut firmă în România

Firma poartă numele China Huadian Engineering, a fost înfiinţată imediat după ce Guvernul României a aprobat un memorandum privind mega-investiţia de la Rovinari şi a fost capitalizată cu 1,5 milioane lei. Scopul acesteia este de a asigura consultanţă pentru viitoarea investiţie chinezo - română.
Economica.net - mar, 02 feb. 2016, 21:59
Chinezii care vor să construiască o termocentrală nouă de 1 miliard de dolari în Oltenia şi-au făcut firmă în România

China Huadian Group, un consorţiu chinez care a fost selectat de Ministerul Energiei şi Complexul Energetic Oltenia pentru a construi un grup nou de 500 de MW la Rovinari, şi-a înregistat o firmă în România. Denumită China Huadian Engineering Romania, firma a fost înregistată în 10 septembrie 2015. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, aceasta are un capital social integral subscris şi vărsat de 1,5 milioane lei (360.000 de dolari), are sediul în Central Business Park, Calea Şerban Vodă Bucureşti, şi îl are administrator pe Fangshuai Jiang. Obiectul de activitate îl reprezintă consultanţa pentru afaceri şi management.

Firma chinezească a fost făcută imediat după aprobarea în Guvern a unui memorandum pentru investiţia de la Rovinari şi a semnării unui draft de acord între CEO şi grupul chinez.

Complexul Energetic Oltenia și compania chineză de stat China Huadian Engineering intenționează să formeze o societate mixtă în parteneriat public-privat, Huadian Oltenia Energy SA, care să implementeze proiectul unui nou grup energetic, de 600 MW, la termocentrala Rovinari. Compania mixtă urmează să contracteze, în acest sens, un împrumut bancar în valoare de peste 574 milioane euro, reprezentând mai mult de două treimi din valoarea totală estimată a investiției, de 847,63 milioane euro.

Potrivit draft-ului de acord şi a memorandumului guvernamental, chinezii vor controla 91,06% din acțiunile societății mixte, iar CE Oltenia – 8,94%, din care 2% vor proveni din cesionarea cu titlu gratuit de către China Huadian Engineering către CE Oltenia a 2% din capitalul social al societății mixte. CE Oltenia va contribui la capitalul social al societății mixte Huadian Oltenia Energy SA cu toate activele relavante pentru proiect, respectiv terenuri, clădiri administrative și depozit de cărbune, valoarea estimată a aportului în natură al companiei controlate de statul român fiind de 18,95 milioane euro.

Partea chineză va contribui la capitalul societății mixte cu numerar în valoare de 254,3 milioane euro, reprezentând 30% din valoarea totală a proiectului, din care 248,8 milioane euro în nume propriu și 5,46 milioane euro în numele CE Oltenia, prin transferul gratuit către compania română a 2% din capitalul social al societății de implementare Huadian Oltenia Energy SA.

„Restul valorii proiectului (până la valoarea totală) va fi asigurat prin împrumuturi ce vor fi contractate de societatea de implementare de la instituții financiar-bancare (terți împrumutători)”, se arată în memorandum. Valoarea împrumutului ar urma să fie de 574,4 milioane euro.

Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul China Huadian Corporation, are ca principale domenii de activitate producția de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei și protecția mediului, energii din surse neconvenționale, construcția de centrale electrice, respectiv cercetare și dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operațiunile grupului China Huadian Corporation includ producția de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele și alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

Corporația are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, iar China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfășurare și în Turcia.

China Huadian a fost înființată în 2002 de statul chinez, alături de alte patru corporații. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei, potrivit publicației americane Forbes.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, asigură peste 20% din producția de energie electrică al României. Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW și este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...