Chinezii de la Baota Petrochemical vor în continuare să preia Oltchim, susţine preşedintele CJ

Economica.net
17 03. 2014
oltchim_37666500_51305000_31864800

‘Astă seară a avut loc ultima întâlnire – din câte am înţeles eu – pe care chinezii au avut-o înaintea unei decizii cu privire la Oltchim. Din cele spuse de dumnealor, îşi menţin interesul pentru preluarea combinatului vâlcean şi sunt interesaţi şi de rafinăria Arpechim. Mai ales că au o tehnologie avansată, de exemplu, noi folosim 30% din petrol, pe când ei mai pot scoate 40% din restul care rămâne după rafinare. Deci, ei pot scoate astfel 70% cantitate de petrol. Noi le-am prezentat şi alte oportunităţi de afaceri în judeţ, dar aşa cum am spus, sunt interesaţi strict de partea de chimie şi petrochimie’, a spus Cîlea.

Preşedintele Ion Cîlea s-a întâlnit luni seara cu o delegaţie a concernului chinez Baota Petrochemical Group – Junlun Petroleum, concern care s-a înscris la licitaţia pentru preluarea Oltchim SPV, din data de 28 martie.

Investitorii din China s-au numărat printre cei care au cerut Ministerului Economiei să amâne termenul final pentru depunerea ofertelor de cumpărare, care era iniţial prevăzut pentru 31 ianuarie.

Oltchim se află din ianuarie 2013 în insolvenţă şi după ce a fost împărţit în două societăţi – Oltchim şi Oltchim SPV- cea din urmă a fost scoasă la vânzare la un preţ de aproximativ 300 milioane de euro.

Până în acest moment, interesate de preluarea Oltchim SPV s-au dovedit a fi companiile chineze Baota Petrochemical Group – Junlun Petroleum, grupul de firme al omului de afaceri clujean Ştefan Vuza, ruşii de la Oil Gas Trade, maghiarii de la Mol şi SIF Transilvania.