Chinezii de la BYD vor să folosească IAA Mobility din Munchen ca rampă de lansare pentru marca Denza
Prezența chinezilor de la BYD pe piața auto europeană nu ar trebui să mai fie un secret pentru cineva. Pe lângă o poziție de frunte pe piața chineză, marca principală a grupului se află și pe primul loc în domeniul vânzărilor de mașini electrice. De data aceasta la nivel mondial. În urmă cu doar câteva săptămâni un model al BYD, ATTO 3, a devenit și cel mai înmatriculat vehicul de import în Suedia, acolo unde a fost depășit la vânzări doar de Volvo XC60, plasându-se însă deasupra unor modele precum Volkswagen ID.4, Toyota Corolla sau Skoda Enyaq. Și asta la doar doi ani de la intrarea pe prima piață europeană, cea din Norvegia.
Începând cu vara lui 2021, încet, dar sigur, BYD s-a extins în Europa având ca vârf de lance trei modele complet electrice: SUV-ul cu șapte locuri Tang, sedanul de clasă E Han și crossoverul ATTO 3. Ei bine, din toamna lui 2023 acest trio va fi completat prin lansarea modelului Seal, un sedan electric de clasă medie (D), dar și derivatul acestuia, un SUV care poartă numele Seal U. Tot în acest an ajunge pe piața din Europa și modelul compact Dolphin.
BYD Seal va fi comercializat în Europa în două versiuni cu niveluri de echipare și baterii diferite. Astfel, varianta Comfort va putea fi achiziționată cu o baterie „BYD Blade” de 71,8 kWh care asigură o autonomie de 420 km, în timp ce versiunea Design va avea o baterie de 87 kWh care poate extinde autonomia cu o singură încărcare până la 500 km.
Marca Denza este rezultatul unei colaborări între BYD și Mercedes-Benz pe piața chineză, acolo unde au fost lansate deja mai multe vehicule cu sisteme de propulsie electrice sau plug-in hybrid. Chinezii dețin 90% din acest joint-venture, în timp ce germanii se mulțumesc cu doar 10%.
Deși nu există încă date tehnice clare pentru piața europeană, Denza D9 este comercializat în China atât în versiune plug-in hybrid (PHEV) cât și 100% electrică. Variantele PHEV au în dotare un motor termic de 1.5 litri și unul electric, autonomia maximă estimată de chinezi fiind de circa 1.000 km. Din acest total 190 pot fi parcurși 100% electric. Versiunile electrice au o baterie de 103 kWh care asigură o autonomie maximă de 620 km.
Citește și:
– BYD îndeamnă producătorii auto chinezi să „demoleze vechile legende și să devină mărci de clasă mondială”
– BYD și SAIC își arată forța în Europa. Un model chinezesc este deja lider al importurilor pe o piață europeană