Chinezii de la CEFC au probleme cu lichidităţile – Reuters
Luna aceasta, media din China a informat că preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice. CEFC susţine că aceste informaţii sunt ‘iresponsabile’ şi ‘nefondate’ .
Guosheng Group, o firmă de investiţii deţinută de Guvernul din Shanghai, va evalua situaţia financiară a CEFC, ca parte a procesului de restructurare şi preluare, susţin sursele. Acestea adaugă faptul că, încă din 2017, CEFC a luat legătura cu bănci din umbră pentru credite costisitoare pe termen scurt, un semn al crizei de numerar cu care se confruntă compania.
În ianuarie, CEFC ar fi împrumutat un miliard de yuani (158 de milioane de dolari) de la Bida Holding Group, la o rată anuală de 36%. De asemenea, au fost abordaţi şi alţi creditori: Shenzhen Qianhai Everbright Financial Holding Investment Management, Wanxiang Trust şi Bohai International Trust, o divizie a HNA Capital, pentru împrumuturi costisitoare, anunţă sursele.
Reprezentanţii CEFC au declarat, fără detalii suplimentare, că informaţiile privind împrumuturile sale costisitoare menţionate în ştire ‘nu sunt corecte’.
Conglomeratul cu sediul în Shanghai are împrumuturi pe termen scurt scadente în primul semestru din 2018, în valoare de aproximativ 44 miliarde de yuani (6,94 miliarde de dolari), conform raportului financiar pe 2017.
Datoria sa totală se ridica la 117 miliarde de yuani la 30 iunie 2017, faţă de active totale de 169 miliarde de yuani.
În 2016, compania a raportat un profit net de 4,5 miliarde de yuani.
Conform datelor Reuters, CEFC Shanghai International Group, o subsidiară a grupului, are obligaţiuni care ajung anul acesta la scadenţă în valoare de 10,1 miliarde de yuani.
CEFC, care din luna iulie 2015 şi până în prezent a operat un şir de achiziţii din Ciad şi până în România, pare a fi ultima ţintă care a intrat în atenţia Guvernului chinez. Îngrijorate de achiziţiile externe de amploare demarate de companiile chineze private puternic îndatorate, autorităţile de la Beijing au început să urmărească atent operaţiunile firmelor Anbang, Dalian Wanda Group, Fosun Group şi HNA Group.
În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming, din provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei, într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.
În data de 8 septembrie 2017, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft (cel mai mare producător de petrol din Rusia ) de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie evaluată la 9,1 miliarde de dolari.
De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International.