Chinezii de la CEFC, viitorii proprietari ai Rompetrol, negociază achiziţia unei companii portugheze cu o istorie de 100 de ani

Economica.net
07 02. 2018
partex_02989600

CEFC ar putea plăti 500 de milioane de dolari pentru achiziţia Partex Oil and Gas, o companie deţinută integral de fundaţia portugheză Calouste Gulbenkian, potrivit presei locale. Fundaţia a comunicat official că Partex Oil and Gas este de vânzare. ” Fundaţia Calouste Gulbenkian ia în calcul vânzarea investiţiilor sale în domeniul combustibililor fosili (care reprezintă circa 18% din totalul activelor, în 2017)” a anunţat enititatea, care a precizat că doreşte un alt model de investiţii în energie, mai sustenabil.

Banii obţinuţi din vânzarea Partex vor fi direcţionaţi către celelalte activităţi ale Fundaţiei, inclusiv pentru finaţarea activităţilor caritabile.

Partex Oil and Gas este un conglomerat petrolier, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei de petrol şi gaze din zona Orientului, creat de un celebru filantrop din secolul trecut, Calouste Gulbenkian, de origine armeană. Înainte de Primul Război Mondial, a fondat Turkish Petroleum Company (TPC), un consorţiu în care a fost implicat inclusiv Royal Dutch Shell, care să se ocupe de explorarea Mesopotamiei, aflată atunci sub dominaţie otomană. După război, TPC a devenit Iraq Petroleum Company, şi a obţinut concesiunea pentru tot teritoriul irakian. În 1938, Gulbenkian a încorporat toate activele sale petroliere în firma Partex Oil And Gas Corporation. Gulbenkian a murit în 1955, iar mare parte din averea sa a revenit Fundaţiei.

Citeşte şi: 

China a devenit cel mai mare importator de petrol din lume în 2017, devansând Statele Unite

Partex este o companie care deţine participaţii în concesiuni de perimetre petroliere, unele din care se scoate petrol deja, iar altele în curs de explorare, din mai multe ţări ale lumii. Are activităţi în Abu Dhabi, Algeria, Angola, Brazilia, Kazahstan, Portugalia şi Oman. În 2016, valoarea totală a activelor sale se ridica la 720 de milioane de dolari, iatr profitul său operational a fost de 120 de milioane.

CEFC, grupul chinez care a semnat în decembrie 2016 acordul de preluare a pachretului majoritar de acţiuni al Grupului Rompetrol de compania kazahă KazMunaiGas, este un conglomerate petrolier cu e 30.000 de angajaţi în 23 de ţări de pe glob şi care în 2016 a realizat veniturile operaţionale de 39 de miliarde de euro.

CEFC a anunţat recent achiziţionare a 14% din Rosneft, compania naţională petrolieră a Rusiei.