Grupul chinez Luxshare a achiziționat o participație majoritară de 50,1% din producătorul german de cablaje Leoni, companie care are activități în România la Arad, Bistrița, Pitești, Beiuș, Luduș, Marghita, Bumbești-Jiu și Cluj-Napoca. Totodată, o filială a Luxshare, Time Interconnect Singapore, preia divizia Automotive Cable Solutions (ACS) a Leoni.
Valoarea totală a achiziției se ridică la 525 de milioane de euro, dintre care 320 de mil. euro sunt aferente preluării diviziei ACS, iar restul de 205 mil. euro au ca scop cumpărarea pachetului de control (peste 50%) din Leoni AG.
Conform informării Leoni AG cu privire la tranzacție, divizia ACS va funcționa ca producător independent de cabluri auto, menținându-și concentrarea pe sectorul auto.
Controlul Luxshare asupra Leoni devine realitate după ce autoritățile pentru concurență își vor da acordul asupra documentelor parafate de antreprenorul austriac Stefan Pierer, cel care deținea Leoni AG, și grupul chinez.
„Faptul că Luxshare este un partener strategic puternic va spori semnificativ competitivitatea Leoni pe toate fronturile – de la extinderea portofoliului și accesul pe piață la capacitățile tehnologice și producție”, consideră Klaus Rinnerberger, CEO al LEONI AG.
„Colaborarea” despre care vorbește oficialul Leoni este menită să creeze o platformă globală care va combina activitățile Leoni din Europa și America de Nord cu cele ale Luxshare din China și ar trebui să deblocheze noi oportunități de piață.
Compania Luxshare este cunoscută pentru experiența sa în domeniul conectorilor și al electronicii, fapt ce ar putea ajuta Leoni să ofere mai multe soluții integrate pentru sistemele de cablare.
Grace Wang, CEO al Luxshare, a numit această tranzacție „un pas esențial în călătoria noastră spre a deveni un lider global în sectorul auto”, dovedind că ținta grupului chinez este o implicare mai profundă în domeniul vehiculelor și, desigur, o prezență importantă în Europa și SUA. Experiența Leoni în producția de sisteme de cablare pentru industria auto ar putea ajuta Luxshare să își diversifice portofoliul de produse și să își consolideze capacitățile de producție. „Prin combinarea punctelor noastre forte ne vom extinde amprenta globală”, a declarat Wang.
În prezent, Leoni operează în principal în Europa de Est, Africa de Nord și America, în timp ce baza de producție a Luxshare este concentrată în China și Vietnam.
Pe de altă parte, vânzarea de acțiuni rămăsese ultima soluție a lui Stefan Pierer de a menține Leoni pe piață. Conform LifeNews.ro, Leoni a înregistrat pierderi majore în ultimii ani. Astfel, anul 2022 s-a încheiat cu vânzări de 5,1 miliarde de euro, aproape egale cu cele din 2021, și cu un EBIT de 11 milioane de euro, în scădere cu nu mai puțin de 92% față de cel din 2021 (130 mil. euro).
Problemele financiare ale Leoni au devenit deosebit de pronunțate la sfârșitul anului 2022, când o vânzare planificată a diviziei sale de cabluri Automotive Cable Solutions (ACS) a eșuat, iar creditorii nu au putut fi plătiți. Ca urmare, Stefan Pierer a realizat o injecție masivă de capital și a preluat în totalitate compania.
Problemele Leoni s-au resimțit și în România. Conducerea Leoni a anunțat în iulie 2024 că este nevoită să apeleze la concedieri colective care vor viza până la 10% din personalul fabricii sale din Bistriţa. Anterior, la finalul lunii mai, aceeași companie a decis să închidă și punctul de lucru din Luduș.