Chiriţoiu: Sper că la sfârşitul lunii vom avea aprobarea Comisiei Europene pentru capitalizarea CEC. Capitalizarea nu intră la deficitul bugetar
„Ne-a luat șase luni față de trei cât preconizasem inițial pentru a convinge Comisia Europeană, dar se pare că am reușit. Mă aștept ca până la sfârșitul lunii octombrie să primim aprobarea Comisiei Europene pentru capitalizarea CEC Bank”, a declarat Bogdan Chirițoiu. Acesta precizează că mandatul actualei conduceri a Comisiei Europene se încheie la sfârșitul lunii ceea ce ar explica graba de a-și da acordul. De altfel, potrivit unor surse guvernamentale, hotărârea de guvern privind capitalizarea CEC ar fi fost aprobată în ședința de Guvern din 11 octombrie pe lista documentelor suplimentare.
Bogdan Chirițoiu precizează că majorarea cu aproximativ un milliard de lei anul acesta este cuprinsă în Legea Bugetului de stat și că, dat fiind că este vorba de o investiție nu va fi înregistrată ca o cheltuială și nu va contribui la majorarea deficitului bugetar. Oricum majorarea capitalului social poate fi acoperită ulterior prin emisiunea de titluri de stat.
„Este investiţia statului. Investeşte în proprietatea lui. Nu va intra pe deficit bugetar, pentru că este investiţie. Dacă dai ajutoare de stat, subvenţii, acelea sunt cheltuieli şi intră pe deficit. Dacă faci o investiţie, se presupune că ai banii, deci nu e cheltuială şi nu intră pe deficit. Vreo 300 de milioane de euro este capitalizarea”, a explicat Bogdan Chirițoiu.
De cel puţin 12 ani, CEC Bank nu a plătit dividende Ministerului de Finanţe (conform raportului financiar al băncii din 2017). Doar 122 de milioane de euro au fost folosiţi de bancă la majorarea propriului capital social (profiturile din anii 2007-2015). Profiturile pentru care CEC nu a plătit nici dividende şi nici nu a utilizat banii pentru majorarea capitalului social au totalizat în jur de 156 de milioane de euro (perioada 2015-2018). Nu cunoaştem situaţia profiturilor înregistrate în perioada 2001-2007. Între timp, statul român aşteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru majorarea capitalului social al băncii cu 940 de milioane de lei.
Majorarea capitalului social al CEC este o măsură a Ministerului Finanţelor care nu trebuie privită ca ajutor de stat, ci mai degrabă ca pe un test al investitorului privat prudent. CEC şi-a atins limitele de capitaluri proprii în baza cărora poate să îşi desfăşoare activitatea de creditare şi pentru a o putea continua are nevoie de majorarea capitalului social.