Chiriţă, RADET: Modernizarea Elcen şi RADET necesită investiţii de 1 miliard de euro, respectiv 800 milioane de euro

Modernizarea CET-urilor Elcen necesită investiţii de aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de faţă, sunt necesari 800 de milioane de euro, a declarat, miercuri, în cadrul forumului 'Strategia Energetică a Capitalei', Sorin Chiriţă, administrator special RADET Bucureşti.
Economica.net - mie, 01 mart. 2017, 09:23
Chiriţă, RADET: Modernizarea Elcen şi RADET necesită investiţii de 1 miliard de euro, respectiv 800 milioane de euro

‘Noua societate energetică, avizată spre înfiinţare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ieri, îşi propune să fie producător şi furnizor de energie electrică, nu transportator şi distribuitor, iar investiţiile pe care ni le propunem sunt de fapt în coordonare şi completare cu aceste noi investiţii. Ca o sumă a investiţiilor pe care o propunem pentru modernizarea sistemului centralizat de alimentarea cu energie termică şi co-generare, aceasta se ridică la aproximativ 800 de milioane – un miliard de euro, pentru modernizarea CET-urilor ELCEN. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de faţă. Mai punem 20 – 30 de milioane de euro pentru noile surse de co-generare şi aici am exclus proiectul POIM pentru staţia de tratare termică a deşeurilor, care deja este în lucru. Avem studiul de fezabilitate în elaborare şi noua societate energetică asta va face – va gestiona şi această staţie. Prin noua societatea energetică nu e decât ceva complementar faţă de ceea ce produce ELCEN şi RADET’, a menţionat Chiriţă.

Potrivit reprezentantului RADET, în România nu se poate vorbi despre energie electrică fără energie termică în sistem centralizat.

‘Dacă este să vorbim despre ce ne-am propus prin această strategie, nu spun decât că ne dorim să avem un oraş verde care să ofere tot confortul cetăţenilor. Planul de Mobilitate şi Strategia Energetică a Capitalei au drept scop scăderea poluării în Bucureşti. Nu putem vorbi despre energie electrică fără energie termică în regim centralizat. Nu putem vorbi despre independenţă energetică şi de un oraş verde fără un sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Împreună cu Strategia de termoficare a Bucureştiului, care se află deja în dezbatere publică începând de astăzi, ne-am gândit la o strategie de identificare a zonelor unitare, un proiect măreţ. Trebuie să ne gândim spre ce ne îndreptăm, dacă spre un oraş în care să avem la fiecare apartament câte o centrală sau spre un oraş în care în fiecare apartament să existe un aparat atârnat de bloc? Oraşele cu peste 200.000 de locuitori nu pot avea decât încălzire centralizată. Reţeaua de gaze care să alimenteze fiecare locuinţă este imposibil de realizat. Dacă s-ar face asta, atunci oraşul va arăta precum Beirutul în perioada războiului. Nu vedem energia electrică decât în sistem centralizat’, a explicat Sorin Chiriţă.

Acesta a menţionat că şi valorificarea energetică a deşeurilor reprezintă o prioritate care trebuie să se bazeze pe principiul ‘Poluatorul plăteşte’.

‘Noi, astăzi, nu valorificăm energetic deşeurile. Valorificarea energetică a deşeurilor va trebui să funcţioneze pe principiul poluatorul plăteşte. Dacă nu se face colectare selectivă, atunci e normal să plăteşti mai mult. Dacă faci asta, atunci ar trebui să primeşti nişte facilităţi. Ne-am propus să echilibrăm sistemul termic prin două noi staţii de co-generare, în Colentina şi Aviaţiei. De asemenea, staţia din Floreasca vrem să o transformăm în staţie de co-generare. Astăzi, vorbim deja despre independenţa energetică a Municipiului Bucureşti şi despre reducerea costurilor cu energia electrică. Energia termică în co-generare este principalul obiectiv al nostru. Degeaba faci o staţie de bio-gaz dacă nu o integrezi în sistemul centralizat. Practic, nu ai cui să o vinzi. Ne-am propus să facem CET-ul Casa Pieţei Libere în co-generare de înaltă eficienţă, iar doamna primar general a aprobat realizarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect’, a afirmat oficialul RADET.

Reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai instituţiilor de reglementare din domeniul energiei, dar şi din companiile de profil participă, miercuri, la Palatul Parlamentului, la forumul intitulat ‘Strategia Energetică a Capitalei’.

Temele abordate în cadrul evenimentului vizează eficienţa energetică şi alinierea la normele europene – priorităţi pentru Strategia Energetică a Capitalei, eficientizarea resurselor alternative de energie, strategia Guvernului privind atragerea de investitori şi operatori privaţi în domeniu şi, nu în ultimul rând, nevoile şi oportunităţile de finanţare pentru infrastructura şi reabilitarea termică în Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu intrăm în Schengen
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu ...
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD şi candidat al partidului în alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, la Ploieşti, că anul acesta România va intra în spaţiul Schengen şi cu......
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poşta Română şi-a înnoit flota cu 20 de motoscutere electrice, acestea înlocuind vechea flotă de mopede, achiziţionată ...
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de ...
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...