Chiriţoiu: BRM este singura platformă unde se tranzacţionează gaze momentan şi nu este oportun să fie eliminată

Economica.net
18 05. 2017
gaze_765849309857483920_69437800

El a fost întrebat care este punctul de vedere al Consiliului Concurenţei privind amendamentul votat marţi în Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, potrivit căruia singura bursă licenţiată pentru tranzacţia de gaze naturale va fi OPCOM.

‘Punctul nostru de vedere, similar cu al ANRE (Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie – n.r.), este în esenţă de a menţine ordonanţa şi inclusiv de a menţine două platforme de tranzacţionare, având în vedere faptul că BRM tranzacţionează deja gaze şi atunci dacă nu suntem mulţumiţi de modul cum funcţionează BRM poate că varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiţii, să fie mai bine reglementat, dar nu ştiu dacă e o soluţie optimă să eliminăm un actor care e deja prezent pe piaţă’, a spus Chiriţoiu.

El a subliniat că situaţia este diferită faţă de sectorul energiei electrice, unde a fost posibilă licenţierea unei singure burse.

‘În altă ordine de idei, noi am fost de acord la electricitate să fie numai OPCOM, dar acolo BRM nu începuse deja. Deci nu a fost vorba că l-am exclus, ci nu l-am lăsat să intre de frică că s-ar putea împărţi lichiditatea în piaţă. Am zis că temporar e bine să ai o singură bursă pentru a avea mai mult volum acolo şi un semnal de preţ. Problema la gaze este că tranzacţiile nu sunt foarte mari, deci semnale de preţ nu prea avem, iar acele tranzacţii le avem doar pe BRM, nu pe OPCOM. Atunci ni s-a părut riscant să meargă pe ideea de a elimina BRM şi a muta tranzacţiile pe OPCOM, unde nu ne putem da seama că se pot desfăşura în condiţii bune’, a susţinut oficialul Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a mai spus că, dacă piaţa nu va funcţiona bine în urma acestei decizii, populaţia nu va fi afectată direct de acest lucru, ci mai degrabă consumatorii industriali de gaze. Reamintim că preţul pentru consumatorii casnici va fi reglementat de ANRE până în anul 2021.

Miercuri, Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor a remis un comunicat în care precizează că a finalizat marţi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei privind modificare Legii gazelor, iar printre prevederi se numără şi existenţa unui operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pe modelul vest-european, pentru a putea creşte lichiditatea pieţei.

‘Comisia pentru industrii şi servicii a finalizat, în data de 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 64/2016 (emisă de guvernul Cioloş) menită să modifice şi completeze Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru Industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacţionare angro a întregii cantităţi de gaze naturale produse, importate şi exportate, în mod transparent şi nediscriminatoriu; pe model vest-european – http://www.efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pentru a putea astfel creşte lichiditatea pieţei concurenţiale angro prin centralizarea activităţilor de tranzacţionare; tranzacţionarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Reţeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piaţa cu amănuntul fără a limita numărul acestora’, se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei, scopul tuturor modificărilor este de a crea cadrul legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale.

În privinţa subiectului liberalizării preţului, se spune în comunicat, în forma emisă de Guvernul Cioloş, principala modificare a fost liberalizarea totală a preţului gazelor naturale, cu toate că România negociase un calendar de liberalizare până în anul 2021.

‘Din păcate Guvernul Cioloş nu a avut în vedere ca, înainte de o liberalizare totală a preţului gazelor naturale, să creeze cadrul de tranzacţionare transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial şi astfel să fie eliminată posibilitatea ca unii operatori să crească preţul artificial şi nu în baza cererii şi a ofertei’, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii.

În expunerea de motive pentru noua formă a OUG 64/2016 se precizează şi că ordonanţa este promovată pentru a evita încălcarea unor prevederi din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi a din Directiva 2009/73/CE, care menţionează ‘eliminarea restricţiilor privind comerţul cu gaze naturale între statele membre, inclusiv dezvoltarea unor capacităţi trans-frontaliere de transport’ şi că ‘sunt interzise restricţiile cantitative la export’.

La dezbateri au participat toţi factorii interesaţi, respectiv operatorii economici structuri asociative, autorităţi publice cu atribuţii în domeniu, inclusiv reprezentanţi de la Bucureşti şi Bruxelles ai DG Energy din cadrul Comisiei Uniunii Europene.

Comunicatul mai menţionează că măsurile sunt identice cu cele instituite în Austria, începând cu ianuarie 2013, când prin Legea gazelor s-a stabilit crearea unui singur PVT naţional şi administrarea tranzacţiilor în PVT prin operatorul unic Central European Gas Hub (CEGH). Situaţii identice privind operatorul unic pentru bursă se pot întâlni în Germania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria etc, iar OPCOM dispune deja de o infrastructură dezvoltată la standarde europene şi internaţionale pentru susţinerea tranzacţiilor cu gaze naturale şi activitatea sa se supune în integralitate reglementărilor emise şi aprobate de către ANRE şi documentelor operaţionale avizate de către ANRE.

Tot miercuri, într-un comunicat de presă, Bursa Română de Mărfuri şi-a exprimat ‘consternarea’ în legătură cu decizia Comisiei de Industrii potrivit căreia o singură bursă poate avea licenţă pentru a intermedia tranzacţii în domeniul gazelor naturale, respectiv OPCOM. Reprezentanţii BRM afirmă că este vorba despre o naţionalizare a serviciilor pe care le oferă.

OPCOM este filială a Transelectrica, societate deţinută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.