Chiriţoiu: Consiliul Concurenței va finaliza până cel mai târziu la începutul lui 2021 investigația împotriva Hidroelectrica

Consiliul Concurenţei va finaliza la sfârşitul acestui an sau la începutul anului 2021 investigaţia începută împotriva Hidroelectrica, iar aceasta va face să funcţioneze mai bine Piaţa pentru Ziua Următoare, a declarat, joi seara, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă pe teme de energie, relatează Agerpres.
Economica.net - joi, 03 dec. 2020, 19:21
Chiriţoiu: Consiliul Concurenței va finaliza până cel mai târziu la începutul lui 2021 investigația împotriva Hidroelectrica

„Noutatea pe care pot să v-o dau în această seară: credem că la sfârşitul acestui an, începutul anului viitor o să terminăm investigaţia noastră împotriva Hidroelectrica. Credem că această investigaţie va face să funcţioneze mai bine Piaţa pentru Ziua Următoare. Vrem să vedem o mai scăzută utilizare a Pieţei de Echilibrare şi cantităţi mai mari disponibile pe Piaţa de Ziua Următoare”, a afirmat Chiriţoiu, la Energynomics Awards 2020.

Totodată, el a adăugat că analizează oportunitatea ca autoritatea de concurenţă să investigheze anul viitor situaţia bonusului de cogenerare din industria energiei electrice.

„Şi pentru minister (al Energiei – n. r.) şi pentru noi este important ce se întâmplă cu utilizatorii de energie. Primim sesizări, semnale şi eu sunt convins, ca şi Guvernul, că preţul energiei, în special al electricităţii, este mai mare pentru consumatorii industriali în România decât în alte ţări cu care concurăm în atragerea de investiţii şi în exporturi. Şi aici s-au făcut eforturi. Acum câţiva ani s-au redus sau se dau reduceri pentru contribuţia pentru certificate verzi, recent s-a scăzut contribuţia pentru certificatele de emisie…Poate trebuie să ne uităm şi la bonusul de cogenerare, mai ales că acum a crescut destul de mult, în ultima vreme, după noile calcule ale ANRE. Deci, aceasta este o potenţială zonă la care ar trebui să ne uităm anul viitor”, a menţionat Bogdan Chiriţoiu.

În septembrie 2018, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România, potrivit unui comunicat remis atunci de autoritatea de concurenţă.

„Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare”, se menţiona în comunicatul remis în septembrie 2018 de instituţie.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică, respectiv principala piaţă spot de energie electrică din România, şi reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacţii cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este şi ziua de livrare). Preţul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preţ de referinţă în domeniul energiei electrice.

Piaţa de Echilibrare este, de asemenea, una dintre componentele pieţei angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport şi Sistem, care are rolul de a echilibra balanţa producţie-consum în timp real, în scopul menţinerii siguranţei şi stabilităţii în funcţionare a sistemului energetic naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...