Chiriţoiu despre investigaţia privind preţul carburanţilor: Amenda maximă este 10% din cifra de afaceri

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, marţi, la Ploieşti, că, dacă se constată încălcări ale legii în privinţa preţului carburanţilor, amenda maximă care poate fi aplicată este de 10% din cifra de afaceri a companiilor.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 15:25
Chiriţoiu despre investigaţia privind preţul carburanţilor: Amenda maximă este 10% din cifra de afaceri

‘De asta avem acest instrument numit investigaţie sectorială, care forţează companiile să ne dea date tocmai ca să putem să analizăm lucruri aparent inexplicabile din economie. (…) Vrem să înţelegem dacă e pur şi simplu o evoluţie economică normală sau altă variantă ar fi – sunt probleme legate de reglementare, vreun act normativ al statului a crescut artificial costurile pe care le au operatorii şi în felul acesta îşi justifică creşterea preţului sau nu putem exclude a treia variantă în care companiile sunt în vreun fel vinovate, deci comportamentul lor ar fi vinovat, situaţie în care, desigur, vom deschide (…) o investigaţie care poate să ducă la amendă. Momentan avem numai această analiză, ea nu duce automat la o sancţionare a companiilor. (…) Dacă vom ajunge să constatăm o încălcare a legii, pragul maxim de amendă este 10% din cifra de afaceri. (…) E clar că am vorbi în zona asta de zeci de milioane de euro’, a explicat Chiriţoiu.

O delegaţie a Consiliului Concurenţei condusă de Bogdan Chiriţoiu se află la Ploieşti, în această perioadă, pentru a participa la o serie de întâlniri atât cu autorităţile locale, cât şi cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Potrivit ultimelor date din Oil Bulletin, serviciul de montorizare a pieţei carburanţilor din UE, la data de 13 februarie, preţul mediu al benzinei fără taxe era, în România, de 530 de euro pentru 1.000 de euro (preţul mediu în UE este de 526 de euro), iar preţul mediu al motorinei era de 557 de euro (preţul mediu, la nivel european, este de 537 de euro). Mai mult de două treimi carburantul vândut în România este motorină.

Din punct de vedere al preţurilor finale, cu toate taxele incluse, România este mult mai ieftină decât media europeană (1, 06 euro/ litru la benzină, al doilea cel mai mic preţ din Europa, în condiţiile unui preţ mediu la nivel european de 1,39 euro, şi 1,06 euro pe litru la benzină, al patrulea cel mai mic preţ din Europa, în condiţiile unui preţ mediu de 1,24 euro ).

Ce spun petroliştii despre preţuri

Piaţa carburanţilor din România este concurenţială, iar preţurile din ţara noastră sunt printre cele mai mici din Europa, a declarat, joia trecută, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că datele de pe site-ul Comisiei Europene privind preţurile la carburanţi din diferite ţări nu sunt tot timpul comparabile, întrucât conţin elemente diferite.

‘La ora actuală avem preţurile cele mai joase din Europa, a doua sau a treia poziţie de jos. Datele pe care le folosim de la comunitatea europeană am mai spus-o şi o repetăm, nu sunt întotdeauna date foarte comparabile. Unu: vorbim de preţurile din România, nu de preţurile Petrom. Doi: în acele preţuri, fiecare ţară poate să raporteze şi raportează elemente diferite. Din ceea ce am analizat noi, de exemplu, unele ţări nu includ în aceste cifre medii vânzările de pe autostrăzi. Acestea au preţurile cele mai mari, pentru că şi traficul şi cererea sunt mai mari pe autostrăzi. Alte ţări, de exemplu, includ costul cu stocurile de rezervă în taxe şi nu în preţul produsului, la noi este inclus în preţul produsului. Şi sunt şi altfel de diferenţieri care fac ca, deşi este o bună referinţă preţul de la comunitatea europeană, nu este o reflectare exactă a unei comparabilităţi unu la unu’, a explicat Gheorghe.

Ea a fost întrebată cum comentează un raport al Consiliului Concurenţei, în care se arată că piaţa carburanţilor din România este una de tip oligopol.

‘Noi credem că este o piaţă concurenţială şi funcţională, cu noi intrări de concurenţi în ultimii ani. Numai anul trecut au fost construite peste 25 de staţii noi de către diverşi operatori, iar noi nu am construit atât de mult. Concurenţa este pe calitatea produselor, pe oferta de produse non-petroliere, lucru care se vede în fiecare zi. Piaţa a crescut cu 4,9% în retail, iar noi am crescut cu 5,2%’, a susţinut oficialul Petrom.

Gheorghe a mai spus că reprezentanţii companiei vor conlucra cu cei ai autorităţii de concurenţă pentru a avea o imagine foarte clară a fenomenelor.

‘Nu uitaţi că, în structura preţului nostru, jumătate din preţ este taxarea, 30-35% este costul propriu-zis al produsului, respectiv producţie şi rafinare, şi 10-15% sunt costuri legate de logistica, vânzarea şi distribuţia acestor produse, lucru care duce la diferenţieri de la o ţară la alta, în funcţie de sistemul de distribuţie, de sistemul de depozitare şi de alte elemente de competitivitate de costuri’, a adăugat Gheorghe.

Ea a mai spus că Petrom are în vedere, pe viitor, dezvoltarea unui parteneriat cu Auchan.

‘Vrem ca în reţeaua de staţii Petrom să creştem oferta pentru clienţii noştri prin parteneriate, cum ar fi cu Auchan. Este un proiect în stadiul de pilot’, a arătat Gheorghe, precizând că nu poate da deocamdată mai multe detalii pe acest subiect.

Întrebată de ziarişti dacă Petrom intenţionează să construiască benzinării în parcările magazinelor Auchan, ea a răspuns: ‘Nu, va fi invers, magazinele Auchan vor fi în benzinăriile Petrom’.

Consiliul Concurenţei a realizat o analiză a preţurilor carburanţilor din România, în comparaţie cu cele de pe pieţele europene, în perioada 5 ianuarie – 5 iulie 2016, şi a publicat un raport în luna octombrie 2016 potrivit căruia piaţa analizată are o structură de oligopol.

‘Sectorul comercializării cu amănuntul de carburanţi (benzină şi motorină) ocupă un loc important în economia românească, având impact direct asupra celorlalte sectoare economice, precum şi asupra consumatorilor. Caracteristicile principale ale acestui sector nu diferă foarte mult de restul ţărilor europene, structura acestuia fiind, în linii mari, de oligopol. Mai exact, cea mai mare parte a ofertei de pe această piaţă este concentrată în portofoliul unui număr restrâns de companii petroliere (OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL, Gazprom, SOCAR şi NIS). Pe această piaţă mai activează, de asemenea, o serie de întreprinderi neintegrate vertical, cu resurse financiare inferioare celor din prima categorie, care administrează staţii de distribuţie carburanţi’, se arată în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în septembrie – date Eurostat
Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în septembrie – date Eurostat
Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 2,8% în Uniunea Europeană şi cu 2,9% în zona euro, în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2023, iar Luxemburg şi România au avut cel......
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Compania națională TAROM se alătură din nou campaniei de Black Friday organizată de eMAG și anunță că vor fi disponibile ...
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
Într-o lume în care sustenabilitatea și eficiența sunt esențiale, România începe să se remarce ca un jucător promițător ...
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
În ajun de Black Friday, eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale pregătite pentru acest eveniment.