Bogdan Chiriţoiu recunoaşte că există o presiune pe majorarea tarifelor la poliţa de asigurare auto obligatorie, într-o analiză succintă a pieţei asigurărilor RCA din România. „Ordonanţa din 2016, prin stabilirea preţurilor de referinţă la poliţele RCA crează aproape o reglementare a preţurilor. Cât timp aceste preţuri sunt doar de referinţă şi îndeplinesc doar funcţia de indicator ar fi în regulă. Problema este că, odată cu majorarea ratei daunei la 120% – deci asigurătorii încasează 100 de lei şi plătesc daune de 120 de lei, adică merg pe pierdere – a apărut şi presiunea pe creşterea preţurilor la RCA”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.
Acesta arată în continuare că aceste presiuni de creştere a tarifelor ar putea fi rezolvate simplu prin legea RCA, care se află acum în proces de modificare, la cererea Comisiei Europene. În opinia sa, rezolvarea problemelor ridicate de poliţele RCA încheiate doar pe o lună şi găsirea unei soluţii pentru tarifele percepute de service-uri şi eventual un acord pe valolarea plăţilor la vătămările corporale ar elimina toate presiunile existente pentru creşterea preţurilor la RCA, dacă ar fi implementate în viitoarea lege RCA modificată
Bogdan Chiriţoiu precizează că poliţele RCA încheiate doar pe o lună au sens cel mult pentru importatori, deci pentru persoane juridice. „În nici un caz persoanele fizice nu au de ce să îşi încheie poliţă RCA doar pentru o lună. După cum spun asigurătorii, cei care îşi fac poliţe pe o lună până o încheie pe următoarea mai pierd căteva zile, perioadă pentru care nu sunt asiguraţi. Aşa se ajunge la faptul că pentru o perioadă de 12 luni cei care optează pentru poliţa pe o lună, sunt asiguraţi doar 10 luni pe an. În plus, există o decizie definitivă a Curţii Europene de Justiţie care spune că nu este cazul să avem poliţe aiuto obligatorii doar pe o lună. Şi eu cred că nu este bine să avem poliţe RCA pe o lună”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În continuare, preşedintele Concurenţei explică faptul că felul în care se fac decontări de daune între asigurători şi service-uri „este mai degrabă o problemă de proastă desenare a pieţei. Am pornit investigaţia la service-uri anul trecut, dar extins şi la asigurători şi la producători ca să vedem exact cum se formează preţurile. O soluţie trebuie găsită şi în acest caz”, a declarat Chiriţoiu.
El a mai trecut în revistă că legea vorbeşte de nişte preţuri recomandate şi pentru vătămările corporale, dar că această prevedere este inaplicabilă: din 2016 de când s-a dat legea şi până în prezent, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii nu au căzut de acord. „Toate aceste aspecte aduc costuri suplimentare pentru asigurători. Dacă am reuşi să implementăm aceste lucruri în noua lege, atunci presiunile pe creşterea preţurilor la RCA vor scădea”, a concluzionat Bogdan Chiriţoiu.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de lege privind modificarea Legii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, mai precis Legea 132/2017, pentru a evita sancţiunile ce i-ar fi aplicate de Comisia Europeană.
În opinia Comisiei Europene măsurile adoptate de România îngrădesc libertatea asigurătorilor de a-şi stabili propriile prime, în special în ceea ce priveşte reflectarea cheltuielilor administrative şi de vânzare în calcularea tarifelor de primă şi prin stabilirea unui plafon pentru tarifele de primă pe care asigurătorii le pot aplica „asiguraţilor cu risc ridicat” care le sunt alocaţi de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). O încălcare a prevederilor art. 21 şi art. 181 din Directiva 2009/138/CE (Solvabilitate II) o reprezintă, în opinia Comisiei Europene, şi prevederile articolului 18 alineatul (3) din Legea nr. 132/2017, acestea limitând baza de calcul şi modul de calcul al tarifelor de primă RCA utilizat de către asigurătorii RCA la cele reglementate de către A.S.F. prin legislaţia secundară.