”ASF-ul ne-a spus: preţurile nu s-au dus până la maximum, erau substanţial sub acele nivele maxime. Din punctul acesta de vedere ar părea că piaţa totuşi a funcţionat. În acelaşi timp, ei au luat măsuri de asanare în piaţă. Lucrurile par să fii progresat în aceste şase luni în care a fost îngheţată piaţa”, a spus Chiriţoiu, în cadrul conferinţei de aniversare a 20 de ani de activitate, citat de News.ro.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat miercuri tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 şi a normei privind metodologia de calcul a acestora, tarifele de referinţă urmând să scadă între 3% şi cu până la 17% faţă de tariful de primă maxim.
”Parlamentul a votat, bănuiesc că Legea RCA-ului va fi în curând în Monitorul Oficial. Semnele sunt în general bune. Azi e ultima zi de tarife plafonate, deci vom vedea de mâine (vineri, 19 mai, n.r.) încolo ce se întâmplă. Aşteptările noastre sunt că nu va fi un şoc în piaţă, că toate măsurile luate în perioada aceasta îşi vor arăta utilitatea”, a afirmat Chiriţoiu.
Întrebat dacă autoritatea de concurenţă va monitoriza piaţa, acesta a răspuns că ”da, dar împreună cu ASF”, care este autoritatea de reglementare a pieţei.
”Dacă am fi extins plafonarea peste şase luni, exista un risc substanţial ca cei de la Comisia Europeană să declanşeze o procedură de infringement”, a avertizat Chiriţoiu.
De altfel, în câteva luni, autoritatea de concurenţă va finaliza investigaţia prin care suspectează un schimb de informaţii între companiile de asigurări.
”Dacă suspiciunile se confirmă, vom da amenzi foarte mari pe zona asta”, a precizat şeful autorităţii de concurenţă.
Potrivit cifrelor anunţate de ASF, tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei.
Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%). Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).
Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).