‘Consiliul Concurenţei se ocupă de mai multe sectoare şi putem să comparăm. Prin natura noastră, noi, de la Consiliul Concurenţei, suntem o instituţie condiţionată să credem în piaţă. Pentru noi, industria telecom este una de succes, în care vedem perfomanţe bune, faţă de alte state membre din Uniunea Europeană, vedem un nivel bun al concurenţei, preţuri reduse, standarde de calitate a serviciilor. Trebuie să vă lăsăm pe dvs. să vă faceţi treaba. Unde trebuie să intervenim este că nu trebuie să lăsăm firmele mari să blocheze inovaţia, dezvoltarea sectorului sau intrarea unor firme mici, inovative, pe piaţă. Jobul nostru este să sprijinim autorităţile din fiecare domeniu. Trebuie să punctez buna colaborare cu autoritatea de reglementare, dar şi cu industria. O explicaţie a faptului că spunem că industria merge bine este şi calitatea reglementării’, a spus Chiriţoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei participă, miercuri, alături de alţi actori din industria telecom, la expo-conferinţa Ziua Comunicaţiilor 2016, eveniment dedicat Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor.
Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale se sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 17 mai, iar tema din 2016 este ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ITC)”.
Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca aceste două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.
De altfel, anul 2006 a fost şi cel în care pe piaţa telecom din România au avut loc schimbări importante: brandul Vodafone înlocuieşte Connex, Orange lansează serviciul 3G, Romtelecom aduce în eter televiziunea digitală Dolce, RCS&RDS şi Telemobil primesc licenţele 3G, UPC preia Focus Sat, iar ANRC se transformă în ANRCTI, care, ulterior, a fuzionat cu IGTI.
ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele şi sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de reţele de telecomunicaţii. Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D).
România este membru al ITU din anul 1866 şi, în prezent, membru al Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central – Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri în acest mandat, alături de Rusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia.