‘Ne uităm, unu, la ce au făcut Franţa şi, în zona noastră, Cehia, şi doi, căutăm soluţii adaptate şi procedurilor noastre. Am discutat şi cu Ministerul de Justiţie şi cu mediul de afaceri. Termenul este undeva până la jumătatea anului, pentru că modificarea legii e prinsă în acordul cu Banca Mondială şi Guvernul are de îndeplinit o serie de obiective până la mijlocul anului legate de împrumutul pe care l-a luat de la Banca Mondială, deci suntem prinşi în condiţionalitatea cu Banca’, a declarat Chiriţoiu.
El a spus că, în linii mari, peste 90%, suntem racordaţi la legislaţia europeană, scrie Agerpres.
‘Concurenţa a fost un subiect important la integrarea în UE, în special datorită preocupării ca statul să nu distorsioneze concurenţa prin aşa-numitul ajutor de stat, deci să nu dea statul bani şi, în felul ăsta, să ajute o companie în detrimentul altuia. Legislaţia de concurenţă e legislaţie europeană, fiindcă e legată de funcţionarea pieţei interne’, a declarat Bogdan Chiriţoiu. El a adăugat că deja din 2004, când s-au terminat negocierile de aderare, România avea o legislaţie în aceleaşi linii cu ce se întâmpla în Europa. ‘Am rectificat-o deja în 2010-2012: ordonanţă şi apoi lege de aprobare. Acum e adevărat că, pentru acest an, ne propunem să mai facem nişte revizuiri ale legii’, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Chiriţoiu a subliniat că se urmăreşte limitarea numărului de procese, creându-se posibilitatea pentru companii să recunoască încălcarea legii contra unei reduceri a sancţiunii. ‘Vrem să facem ca acest proces să fie mai lesnicios. În rest, mai sunt tot felul de probleme procedurale (…). Dar, fundamental după mine, această reducere a sancţiunilor contra recunoaşterii cred că e schimbarea care poate să ne ajute să scurtăm durata cazurilor şi în felul acesta să putem să abordăm mai multe cazuri’, a punctat Bogdan Chiriţou.
El a menţionat că acum se poate recunoaşte de către companii încălcarea legislaţiei numai la finalul investigaţiilor. ‘Deci înseamnă că noi muncim doi-trei ani şi tu, când vezi dosarul, zici ‘a, nu am aşa mari şanse, hai mai bine să recunosc’ şi noi îţi dăm o reducere de maximum 30%. Or, ar fi mult mai avantajos pentru noi dacă oamenii ar recunoaşte de la începutul investigaţiei ca să nu mai munceşti ani de zile. (…). Procedura e mai complicată, dar din moment ce în alte ţări se poate, trebuie să se poată şi la noi’, a conchis preşedintele Consiliului Concurenţei.