Chiriţoiu: Liberalizarea pieţei gazelor este o măsură curajoasă, ce presupune riscuri

Liberalizarea pieţei gazelor este o măsură curajoasă, ce presupune riscuri, din moment ce există doar doi producători interni de gaze şi o singură sursă de import, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un interviu acordat agenţiei AGERPRES.
Economica.net - vin, 30 mai 2014, 13:23
Chiriţoiu: Liberalizarea pieţei gazelor este o măsură curajoasă, ce presupune riscuri

‘N-aş spune că este o problemă acum (pe piaţa gazelor – n.r.). Noi trebuie să facem să nu fie o problemă nici pe viitor. Este o piaţă reglementată pe care vrem s-o liberalizăm. Am mai spus că este o măsură curajoasă ce face Guvernul, că liberalizează piaţa, şi că ar fi în interesul tuturor să facem să meargă acest proces. Evident că există un risc din moment ce ai doar doi producători interni şi o singură sursă de import. Dar hai să vedem ce se va întâmpla’, a precizat Chiriţoiu.

Departamentul pentru Energie a iniţiat, săptămâna trecută, un proiect de modificare a legislaţiei din domeniu, astfel încât piaţa gazelor pentru industrie să fie complet liberalizată la 1 iulie 2014.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a arătat că mutarea tranzacţiilor pe bursă este o măsură benefică.

‘Obiectivul nostru trebuie să fie să nu avem şocuri. Eu sunt de acord cu intenţia autorităţilor de a obliga ca cel puţin o parte din tranzacţii să se desfăşoare pe o piaţă centralizată, similar abordării avute în cazul tranzacţiilor cu energie electrică, unde lucrurile au mers rezonabil de bine, deci este un exemplu pozitiv ce s-a întâmplat pe zona de electricitate, chiar dacă acolo sunt mai mulţi producători’, a susţinut Chiriţoiu.

El mizează şi pe faptul că va fi în interesul producătorilor să nu-şi omoare clienţii, astfel că nu vor majora abrupt preţurile.

‘Nici cererea nu este foarte mare, şi ea este limitată, pentru că oamenii nu au nevoie de atâta gaz, iar consumul industrial a fost în scădere. Este, într-adevăr, un dezechilibru, pentru că importăm gaze, însă aş miza şi pe faptul că nu este în interesul producătorilor să-şi omoare clienţii. Dacă vor creşte preţurile prea repede, prea sus, s-ar putea într-adevăr să avem consumatori industriali care nu-şi permit şi atunci toată lumea pierde’, consideră oficialul Concurenţei.

Şeful E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat în urmă cu o lună că Romgaz ar trebui să fie spart în mai multe companii, pentru a exista competiţie pe piaţă.

Întrebat dacă aceasta ar fi o idee bună, Chiriţoiu a răspuns: ‘În Europa, abordarea este că spargem o companie mare doar dacă abuzează de poziţia ei dominantă. Deci simplul fapt că este o companie mare nu dă o pârghie autorităţilor ca s-o spargă. Dar dacă statul vrea să spargă Romgaz, poate să o facă, în calitate de proprietar. Consiliul Concurenţei nu poate decât în caz de abuz, dar proprietarul ei poate să o facă’.

El a mai spus că autorităţile au un plan B, iar, dacă piaţa nu va funcţiona, ea va trebui reglementată din nou.

‘Dar nu vom trage concluzia după primele cinci minute că piaţa nu funcţionează. Trebuie să vedem cum se reglează mecanismele, cum se aşază lucrurile, dar mereu rămâne o posibilitate de intervenţie prevăzută de lege’, a adăugat Chiriţoiu.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, vinerea trecută, că preţul gazelor pentru consumatorii industriali ar putea scădea în perioada următoare, după ce Departamentul pentru Energie va implementa un pachet de măsuri pentru dinamizarea şi transparentizarea pieţei.

‘Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise să scadă în următoarele luni’, a spus Nicolescu.

Totodată, Departamentul pentru Energie a propus ca, pentru consumatorii noncasnici care acum plătesc tarife reglementate, să existe o perioada tranzitorie de opt luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez R.Power primește o finanțare de 12,4 milioane de euro pentru construirea primelor sale centrale fotovoltaice din România
Grupul polonez R.Power primește o finanțare de 12,4 milioane de euro pentru construirea primelor sale centrale fotovoltaice ...
Grupul R.Power, unul dintre liderii europeni în sectorul energiei regenerabile, a semnat un acord de finanțare de tip project finance cu Bank Gospodarstwa Krajowego (Banca Națională de Dezvoltare......
Guvernare pe datorie și tatuaje tradiționale
Guvernare pe datorie și tatuaje tradiționale
Menținerea unui echilibru economic este o provocare pentru orice țară, iar România nu face excepție. Creșterea economică ...
Portul Constanța este pentru Kazahstan o poartă de acces esențială pe piețele europene INTERVIU
Portul Constanța este pentru Kazahstan o poartă de acces esențială pe piețele europene INTERVIU
Roman Vassilenko, ministrul adjunct al afacerilor externe al Kazahstanului, ne-a vorbit despre posibilitățile de colaborare ...
Valentin Ștefan: Modernizarea Poştei Române nu depinde doar de noi, depinde şi de partenerii noştri, fie că e vorba de parteneri economici sau de instituţiile statului
Valentin Ștefan: Modernizarea Poştei Române nu depinde doar de noi, depinde şi de partenerii noştri, fie că e vorba ...
Modernizarea Poştei Române nu depinde numai de companie ci şi de partenerii săi economici sau instituţiile statului, ...