Acest act normativ prevede plafonarea preţului gazelor şi revenirea la piaţa reglementată de energie electrică.
Întrebat care a fost poziţia Consiliului Concurenţei pe tema OUG 114, el a arătat că autoritatea pe care o reprezintă a avut puţin timp la dispoziţie pentru a reacţiona, întrucât proiectul a apărut marţi, iar vineri a şi fost aprobat în Guvern.
Potrivit lui Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei a avut destul de multe obiecţii, iar Guvernul le-a preluat pe cele din domeniul ajutorului de stat.
„În ceea ce priveşte partea de liberalizare, Guvernul a arătat că este vorba de oportunitate, de viziunea sa politică şi clar că această ordonanţă reflectă un disconfort cu procesul de liberalizare. Noi construiam o piaţă de energie, nu era o piaţă ca alte pieţe, ci una cu multă reglementare, unde subvenţionăm unii producători, cei de energie verde, şi îi penalizăm pe alţii, pe cei pe cărbune”, a arătat şeful Concurenţei.
El a susţinut că, atât prin natura funcţiei, cât şi ideologic, este un susţinător al ideii de piaţă.
„Aş fi preferat o variantă în care mai degrabă reglăm, încercăm să îmbunătăţim pas cu pas, să facem mecanismele de piaţă să meargă mai bine. Decizia Guvernului eu o văd ca o lipsă de confort cu lucrurile care mergeau în piaţă: avem creşteri de preţ la gaze, la energie electrică, iar acestea se vor reflecta în facturile populaţiei. Însă puteam găsi şi face reglaje mai fine în reglementări. Aceasta încercăm noi să facem, prin investigaţia pe care o avem la Hidroelectrica şi alte intervenţii, să facem ca mecanismele de piaţă să meargă mai bine”, a adăugat Chiriţoiu, în cadrul ZF Power Summit.