‘Problema pe care o avem în România este că producătorii mari de electricitate pe care îi avem sunt de stat şi pe firmele mari de stat le suspectăm de corupţie. De aici şi interdicţia ca aceste companii să poată face contracte bilaterale pe termen lung, pentru că ne e frică de cum le-ar face, ce s-ar întâmpla cu aceste contracte dacă lăsăm marii producători de stat să le încheie’, a spus Chiriţoiu.
El s-a referit la faptul că legislaţia obligă toţi producătorii de energie să vândă electricitatea disponibilă pe bursă, după scandalul legat de contractele bilaterale cu aşa-numiţii ‘băieţi deştepţi’ din energie, ceea ce îi afectează puternic pe producătorii din surse regenerabile, în special pe cei mici.
Chiriţoiu susţine, însă, că ar sprijini o iniţiativă de exceptare a micilor producători de la această regulă generală.
‘Această obligaţie de a tranzacţiona pe bursă o impunem şi operatorilor privaţi. Nu reuşim să separăm problema marilor producători de stat de restul industriei şi pedepsim pe toată lumea cu lucruri care nu sunt neapărat economic raţionale. Mi se pare normal să facem exceptări pentru micii producători. Trebuie să vedem ce înseamnă mici, ce capacitate, pentru a face exceptări, pentru că nu toată lumea poate să tranzacţioneze pe bursă şi-şi poată face un departament de trading. Este un ansamblu economic adaptat pentru marii jucători. Deci din partea mea a existat şi va exista toată deschiderea să găsim exceptări acolo unde această regulă generală nu are sens’, a precizat oficialul Consiliului Concurenţei.
El a mai spus că este dispus să accepte şi o excepţie pe piaţa gazelor, unde, de asemenea, există intenţia de a obliga producătorii să vândă pe bursă 70% din producţie, ceea ce ar afecta proiectele de explorare şi extracţie a gazelor din Marea Neagră (offshore).
‘Nu mă opun nici ideii de a face exceptări pentru investiţiile în regenerabile, aşa cum am spus că suntem de acord şi cu exceptări pentru offshore la gaze, dacă ni se spune că investiţiile în offshore sunt de altă natură decât cele din onshore, nu am nimic împotrivă să creăm o regulă specială pentru offshore. Oriunde nu avem firme mari de stat, trebuie să arătăm flexibilitate. Pe de altă parte, pe bună dreptate, încă nu avem suficientă încredere în calitatea guvernanţei în marile firme de stat, ca să le lăsăm libere să se comporte ca orice actor de pe piaţă’, a continuat Chiriţoiu.