Chiriţoiu: Putem gândi o schemă de ajutor de stat pentru posturile TV. Regula ‘must carry’ e prea largă
‘În principiu, dacă statul consideră că anumite televiziuni trebuie sprijinite, acest lucru se poate face. Numai că trebuie să vedem care sunt criteriile după care ar fi alese acest televiziuni. În opinia noastră, regula ‘must carry’ este prea largă şi nu ştiu dacă voi fi foarte popular dacă spun asta. ‘Must carry’ este gândit în legislaţia europeană ca să ajute televiziuni care sunt utile publicului, dar care nu sunt viabile din punct de vedere economic, gen programe culturale, programe pentru minorităţi. În România am băgat 20 şi ceva de posturi în ‘must carry’, dintre care pentru unele e greu să explici că e musai ajutorul statului. Nu mai există ţară în care există atât de multe televiziuni în ‘must carry’. Recomandarea noastră către CNA este să modifice legea şi să reducă numărul televiziunilor în ‘must carry’. Putem gândi o schemă de ajutor de stat şi apoi e nevoie de aprobarea Comisiei Europene’, a explicat Chiriţoiu.
Recent, Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), a atras atenţia, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta, asupra situaţiei financiare a televiziunilor din România şi a propus instituirea unui Fond audiovizual.
‘Am convingerea că aveţi toate datele referitoare la situaţia financiară în care se află majoritatea televiziunilor importante din România, fie ele generaliste sau axate pe ştiri şi dezbateri. Din punct de vedere legislativ sau a politicilor fiscale, dezvoltarea audiovizualului din România nu a beneficiat niciodată de sprijinul necesar din partea Executivului sau a Legislativului. Această lipsă de viziune şi de reacţie la aglomerarea spaţiului în care televiziunile îşi desfăşoară activitatea ne poziţionează acum în situaţia de a constata incapacitatea acestora de a mai funcţiona în spiritul a ceea ce înseamnă presă independentă’, se arată în scrisoare.
Reprezentantul CNA consideră că proiectele majore ale României şi dezbaterile publice necesare pentru consolidarea conştiinţei colective în legătură cu reformarea statului vor fi fundamental afectate şi propune un act normativ menit să sprijine televiziunile.
‘În calitate de garant al interesului public, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, vă propun un prim pas în sprijinul televiziunilor din România, înainte ca acestea să dispară sau să îşi piardă definitiv încrederea publicului. Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pe care îl supun atenţiei domniilor voastre reprezintă sprijinul aşteptat de televiziuni. Pentru alinierea României la normele Uniunii Europene, în sprijinul programului de trecere a televiziunilor la digitalizare, Guvernul va adopta o Ordonanţă în care textul pe care vi-l propun poate fi inclus. Dumneavoastră, domnule prim-ministru, puteţi face primul pas spre salvarea televiziunilor’, se arată în scrisoarea citată.
Potrivit textului de act normativ propus de Jucan, ‘CNA va urmări şi va asigura încasarea resurselor financiare din care se constituie Fondul audiovizual, precum şi distribuirea acestora către posturile de televiziune’. Proiectul arată că Fondul audiovizual se constituie prin colectarea, anuală, a unei contribuţii de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice, precum şi din taxele percepute de Consiliu pentru eliberarea licenţelor audiovizuale, prelungirea valabilităţii licenţelor audiovizuale şi eliberarea avizelor de retransmisie.