Chiriţoiu: Să nu revenim la acel sistem stupid în care subvenţionam toţi consumatorii şi ne prefăceam că energia e ieftină

Măsurile de sprijin pentru consumatorii de energie ar trebui ţintite doar către cei vulnerabili, nu să revenim la acel sistem stupid când toată lumea era sprijinită şi ne prefăceam că energia e ieftină, a afirmat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
AGERPRES - mar, 25 ian. 2022, 15:44
Chiriţoiu: Să nu revenim la acel sistem stupid în care subvenţionam toţi consumatorii şi ne prefăceam că energia e ieftină

„E clar că facem un efort excepţional lunile acestea, pentru că situaţia este excepţională, dar, aşa cum a spus şi ministrul Energiei, ne aşteptăm la o scădere din aprilie a preţului gazelor şi acest lucru într-o anumită măsură va duce şi la scăderea preţurilor la electricitate. Dar problema rămâne, preţurile mari la energie nu reprezintă ceva strict trecător şi în câteva luni ne întoarcem la situaţia de acum 10 ani”, a spus Chiriţoiu, în conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News.

În opinia sa, trebuie puse la punct mecanisme care să ajute la gestionarea situaţiei consumatorilor vulnerabili.

„Dar fără să revenim la acel sistem destul de stupid pe care îl aveam înainte, când încercam să dăm la toată lumea, şi cui avea nevoie, şi cui n-avea nevoie, şi să ne prefacem că energia e ieftină, când ea de fapt nu este deloc ieftină”, a spus oficialul Concurenţei.

Dacă toţi consumatorii primesc ajutoare, ei nu vor mai fi stimulaţi să utilizeze eficient şi să ia măsuri de reducere a consumului, a continuat el.

„Colaborăm cu Guvernul pentru acest text (noua OUG pentru compensarea facturilor – n.r.) să ne asigurăm că nu este excesiv, adică dirijăm bine ajutoarele şi respectăm legislaţia europeană. ANRE supervizează modul cum se facturează, împreună cu ANPC, iar noi suntem atenţi la concurenţa din piaţă şi să nu blocheze companiile migrarea consumatorilor de la o ofertă mai proastă la una mai bună”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că instituţia pe care o reprezintă a analizat şi modul în care companiile respectă legislaţia din domeniul branşamentelor la reţea, iar concluziile au fost că, deşi cerere există, numărul branşărilor nu a crescut.

„Eu sunt convins că unele companii nu şi-au făcut bine treaba, am văzut asta şi la facturare, şi la branşare. Dar, dacă vorbim de preţuri, preţurile sunt mari în România nu din cauza unui lucru incorect pe care îl face o instituţie a statului român sau o companie. Preţurile cresc în toată Europa şi este imposibil să nu crească şi în România, pentru că Rusia nu livrează gaze la nivelul din anii anteriori, aceasta este realitatea şi inevitabil preţurile cresc la gaze şi electricitate. Sunt convins că multe companii nu şi-au făcut bine treaba, dar să nu căutăm acum ţap ispăşitor la noi în curte, când realitatea depăşeşte graniţele şi forţele noastre. Nu putem noi în România să obligăm Rusia să livreze gaze şi să schimbăm modul în care merg pieţele din Europa. Deci o doză de realism trebuie să avem”, a completat preşedintele autorităţii de concurenţă.

El a arătat că aşteptarea legitimă a statului faţă de marile companii este să colaboreze corect cu autorităţile şi, atunci când există o politică a statului, printr-un act normativ aprobat de Parlament, companiile să colaboreze pentru implementarea acelei strategii.

„Nu să caute nod în papură să nu aplice legea. Pentru că orice om inteligent, orice avocat – şi sunt mulţi inteligenţi, dacă vor să găsească nod în papură, o să găsească, o să spună că nu e o virgulă bine pusă. E şi datoria noastră, a autorităţilor, să îmbunătăţim cadrul legal, dar este şi datoria agenţilor economici ca în mod loial să colaboreze cu noi şi să facă eforturi să aplice legislaţia. Acesta este un lucru pe care nu l-am văzut. Mi se pare că multe dintre companiile din piaţa noastră nu s-au zbătut deloc să aplice legea privind branşamentele şi să aplice legea privind facturarea compensaţiilor către clienţi, deci aştept mai multă colaborare din partea acestor mari companii din energie”, a susţinut Chiriţoiu.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...