„Sunt discuţii care se desfăşoară cu Comisia Europeană legate de acordarea de ajutoare de stat pentru Complexul Energetic Oltenia, care e afectat de creşterea preţurilor la certificatele de emisie, şi de acordarea unui ajutor pentru TAROM. TAROM a avut o rezervă de vreo jumătate de miliard de dolari, a reuşit timp de zece ani să piardă cu regularitate câte 40-50 de milioane şi, după zece ani, evident că jumătatea de milion de dolari s-a terminat şi acum cere să fie salvată. Noi argumentăm Comisiei Europene că este pentru prima dată când TAROM primeşte ajutor de stat de când suntem membrii Uniunii. Nu se pot acorda ajutoare de stat decât o dată în zece ani, e adevărat. Deci, argumentaţia noastră către Comisia Europeană este că, de când am intrat în Uniune, este prima dată când se acordă ajutor de stat TAROM”, a spus şeful autorităţii de concurenţă.
În viziunea lui Chiriţoiu, acordarea de ajutoare de stat nu garantează viitorul unei companii, însă trebuie luate măsuri ca, odată ce a ieşit din programul de restructurare, aceasta să funcţioneze corect în piaţă.
„Asta nu va garanta viitorul, dar trebuie să ne luăm măsuri să fie cât mai probabil ca aceste companii, odată ieşite din programul de restructurare, să funcţioneze, să fie viabile, să funcţioneze corect în piaţă. Avem o istorie care pare de succes – Oltchim – care, după ani de zile de restructurare, a fost vândută unui operator român. Ea funcţionează în momentul de faţă, achitându-şi obligaţiile către stat şi pare să funcţioneze în condiţii bune în piaţă”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a participat, marţi, la ediţia cu numărul 10 a conferinţei PRIA Competition.