Chiriţoiu: Trebuie să uităm de piaţa naţională de energie şi de autosuficienţă. Decuplarea de Rusia face necesar nuclearul
„Este o oportunitate pentru noi războiul că a făcut Europa să regândească lucruri pe care noi ni le doream şi erau greu de atins, cum ar fi problema energiei nucleare. Unii în ţară sunt prea optimişti. Noi nu suntem foarte interesaţi de agenda verde a Europei, mai degrabă ne este băgată pe gât decât ne-am dori-o. Sunt oameni în ţară care cred că o putem rediscuta, dar în realitate nu cred că este posibil. Este o parte bună că nuclearul, care era periclitat până anul trecut, acum are o deschidere, poziţia noastră în UE s-a întărit. Hidrocarburile vor fi în continuare periclitate, iar ideea că vom putea ţine în continuare mineritul pe termen lung cred că este o iluzie. Decuplarea de Rusia face necesar nuclearul, dar întăreşte ideea că avem nevoie de energie verde. Deci, nu cred că în linii mari planurile Uniunii vor putea fi rediscutate, iar planurile noastre de închideri de mine vor rămâne în picioare. Poate vom obţine o amânare de un an, doi, dar direcţia de mers va fi tot asta”, a subliniat Chiriţoiu.
Tranziţia energetică, deşi complicată, nu este un pericol pentru România, a continuat el.
„Ne gândim în continuare la o piaţă naţională de energie şi ne gândim la autosuficienţă energetică, dar nu mai suntem acolo. Interconectările existente sunt destul de mari ca să vorbim de o piaţă europeană la gaze, de o piaţă regională la electricitate, iar criza cu Rusia a arătat şi mai mult nevoia de a putea avea interconectări. Trebuie să uităm de ideea de piaţă naţională şi de autosuficienţa României şi să vedem cum ne valorificăm cel mai bine atuurile şi ne satisfacem nevoile într-o piaţă europeană şi regională de energie”, a precizat oficialul Concurenţei, la evenimentul organizat de ziarul Bursa.