„Ne vom extinde această analiză la conectarea noilor investiţii în regenerabile. Vin mulţi bani în energie şi e important ca aceşti bani să genereze investiţii care intră în sistemul energetic naţional. Şi atunci, şi la cererea Comisiei Europene, care a cerut tuturor statelor membre să accelereze procedurile administrative pentru aprobarea sau pentru intrarea în funcţiune a noilor investiţii în regenerabile, deci, ţinând cont şi de contextul european, ne uităm la zona asta. Ne uităm şi la procedurile administrative, cum se pot da autorizaţiile mai repede, dar ne uităm şi la modul în care cei care au reţele, asta înseamnă trans-urile – Transelectrica, Transgaz – sau reţelele mai mici, firme de distribuţie de electricitate şi de gaze, cum aprobă ei conectările la reţele pentru noile investiţii în regenerabile. Asta este una dintre priorităţile acestui an”, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că pe zona de energie nu Consiliul Concurenţei este principalul instrument legat de preţuri, ci la acestea şi la tranzacţiile pe piaţa de energie se uită prioritar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
„Noi ne uităm prioritar la partea unde companiile au foarte mare putere în piaţă, da, te duci într-o zonă concurenţială, pentru că, dacă n-ar fi concurenţială, din nou ar fi la ANRE. Unde teoretic e concurenţă, dar companiile au mare putere în piaţă, deci la zona de branşamente, acolo ne uităm noi, acolo au fost investigaţii şi amenzi. Şi la gaze, în anii anteriori. În momentul de faţă avem o investigaţie pe care o vom finaliza în acest an pe zona de electricitate”, a mai afirmat Bogan Chiriţoiu.