Chiriţoiu: Vrem să modificăm legea Concurenţei, pentru a crea cadrul legal ca să putem solicita date pentru comparatorul de preţuri la carburanţi

Consiliul Concurenţei intenţionează amendarea corespunzătoare a legii concurenţei, astfel încât să se creeze cadrul legal în baza căruia să poată fi solicitate date şi informaţii companiilor active pe piaţă pentru comparatorul de preţuri pentru carburanţi, potrivit preşedintelui instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - mie, 18 oct. 2017, 16:07
Chiriţoiu: Vrem să modificăm legea Concurenţei, pentru a crea cadrul legal ca să putem solicita date pentru comparatorul de preţuri la carburanţi

‘Pentru realizarea acestei aplicaţii trebuie creată o bază de date care să conţină lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor deţinute de fiecare, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie, preţurile la pompă practicate. Ca urmare, intenţionăm amendarea corespunzătoare a legii concurenţei, astfel încât să se creeze cadrul legal în baza căruia să putem solicita date şi informaţii companiilor active pe piaţă, ceea ce va permite şi monitorizarea activă a preţurilor practicate de companiile petroliere’, a afirmat Bogdan Chiriţoiu într-un comunicat remis AGERPRES.

Citește și: Companiile petroliere vor fi obligate să trimită preţurile la carburanţi Consiliului Concurenţei

Guvernul a aprobat miercuri Memorandumul privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, platformă ce va conduce la transparentizarea pieţei pentru consumatori, astfel încât aceştia să poată alege carburanţii auto cu cel mai bun raport preţ-calitate.

‘Creşterea transparenţei pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurenţă pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi auto, cu implicaţii benefice asupra preţului carburanţilor, dar şi asupra calităţii acestora, serviciilor oferite în staţiile de distribuţie a carburanţilor etc’, se menţionează în comunicat.

Urmând exemplul Autorităţii de Concurenţă din Germania, Consiliul Concurenţei va pemite accesul la baza de date, în anumite condiţii, şi a altor dezvoltatori de aplicaţii similare, astfel încât consumatorii să aibă la dispoziţie mai multe platforme care vor oferi facilităţi diferite.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie sectorială pe piaţa comercializării de carburanţi auto, având în vedere rigiditatea observată a preţurilor la comercializarea cu amănuntul a carburanţilor în România. Acest fenomen a fost constatat din evoluţia comparativă a preţurilor practicate în România şi a mediei preţurilor la nivel european, dar şi din felul în care au evoluat preţurile interne raportat la modificările cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere.

În cadrul acestei investigaţii, se analizează o gamă largă de date şi informaţii de la companiile care acţionează pe această piaţă inclusiv evoluţia preţurilor cu amănuntul la carburanţi. Ca urmare, companiile trebuie să transmită Autorităţii date şi informaţii referitoare la factorii care influenţează nivelul preţurilor cu amănuntul pentru carburanţii auto (benzină şi motorină) comercializaţi în România, dar şi cu privire la alte aspecte, cum ar fi stocurile minime.

‘Reamintim că Autoritatea de Concurenţă a instrumentat şi a sancţionat două cazuri de înţelegeri de tip cartel pe piaţa carburanţilor (6 companii petroliere au fost sancţionate cu peste 200 milioane euro, Consiliul Concurenţei câştigând procesele cu acestea; 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi au fost amendate cu aproximativ 3,7 milioane euro). De asemenea, Consiliul Concurenţei a elaborat un set de recomandări pentru stimularea concurenţei pe piaţa carburanţilor, principalii beneficiari fiind consumatorii finali. În acest context, una din propunerile Consiliului Concurenţei era eliminarea barierelor la intrarea pe piaţa carburanţilor, respectiv simplificarea procedurilor de înfiinţare a staţiilor de distribuţie. În acest fel, ar creşte presiunea concurenţială asupra companiilor active pe această piaţă’, se mai precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...