Chişinău: FMI nu va negocia un nou memorandum cu Republica Moldova. A venit doar pentru documentare
‘Nu vor fi negocieri, ci discuţii de pregătire pentru negocieri viitoare, în altă misiune, altă dată… ‘, arată o postare a unui economist FMI pe o reţea de socializare .
Responsabilii FMI au programate o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Băncii Naţionale şi ai parlamentului, scrie Agerpres.
Premierul moldovean Valeriu Streleţ declara anterior că până la sosirea misiunii urmează să fie întreprinse o serie de măsuri, cerute de FMI, între care lichidarea celor trei bănci devalizate cu aproximativ 1 miliard de dolari la sfârşitul anului 2014 – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.
Confruntat cu mărirea deficitului şi presiuni asupra cursului de schimb al leului (moldovenesc), guvernul lui Valeri Streleţ speră să obţină cât mai rapid posibil încheierea unui nou acord de colaborare cu FMI, care ar putea contribui la deblocarea şi altor ajutoare occidentale. Dar donatorii aşteaptă mai întâi paşi mai fermi din partea autorităţilor în anchetarea devalizării celor trei bănci şi mai multă transparenţă în activitatea sistemului bancar, relatează Europa Liberă, în pagina sa electronică.
Potrivit experţilor, lipsa unui acord cu FMI va crea complicaţii şi mai mari pentru Republica Moldova, care şi aşa se află într-o situaţie foarte dificilă economică. Printre factorii care ar putea amâna semnarea unui acord cu FMI, ei menţionează neîndeplinirea condiţiilor cerute de Fond, instabilitatea politică, precum şi demisia anunţată luni, în mod inopinat, a guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.
După cum relatează presa locală, preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat că a solicitat FMI o evaluare a acţiunilor Băncii Naţionale a Moldovei în perioada în care din sistemul bancar al republicii a dispărut miliardul de dolari, în cadrul aşa-numitului ‘furt al secolului’. Dimpotrivă, Drăguţanu spune că el este cel care a solicitat o investigaţie în acest sens din partea FMI.
Vizita delegaţiei FMI la Chişinău intervine pe fondul protestelor în masă antiguvernamentale, una din revendicările manifestanţilor vizând tragerea la răspundere a oficialilor vinovaţi de devalizarea celor trei bănci, fapt ce a destabilizat puternic sistemul bancar al republicii.