”În ultima perioadă de timp constatăm apariţia unei serii întregi de declaraţii şi comentarii venite din stânga Nistrului în care se speculează pe iminenţa unor acţiuni armate, incidente, războaie…. Din partea Chişinăului, astfel de riscuri nu există, ca şi din partea autorităţilor ucrainene”, a afirmat şeful Biroului pentru reintegrare în cadrul guvernului Republicii Moldova, George Bălan.
Declaraţiile Chişinăului survin după ce agenţia Tiras de la Tiraspol a scris că regimul transnistrean se aşteaptă la acţiuni militare începând cu 26 august, fără a se cunoaşte de ce este vehiculată această dată. Potrivit informaţiilor agenţiei, Tiraspolul ar fi îngrijorat de începerea unor acţiuni militare atât din partea Chişinăului, cât şi din partea Kievului.
Pe acest fond, analiştii politici nu exclud faptul că Rusia ar putea pregăti un atac asupra Ucrainei, utilizând inclusiv trupele care staţionează ilegal în Republica Moldova.
Astfel, analistul Oazu Nantoi consideră că nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu sunt interesate în escaladarea conflictului transnistrean. În opinia sa, partea interesată în această situaţie este doar Federaţia Rusă, care ar putea încerca astfel să-şi realizeze planul de creare a aşa-numitei ‘Novorossii’, cu teritorii pe litoralul Mării Negre care aparţin Ucrainei.
O opinie similară are şi expertul în securitate Viorel Cibotaru, care consideră că Rusia intenţionează să destabilizeze situaţia din Republica Moldova, inclusiv în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.
Radio Chişinău aminteşte că Ministerul rus de Externe a acuzat recent Chişinăul şi Kievul că ar întreprinde acţiuni care ar destabiliza situaţia din jurul regiunii transnistrene, diplomaţia Republicii Moldova respingând categoric aceste acuzaţii.