Chişinăul optează pentru semnarea Acordului de asociere cu UE în aprilie

Economica.net
25 03. 2014
parlamentul_republicii_moldova_19354600

‘Liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii noştri nu a fost un cadou din partea UE şi nici o reacţie la contextul geopolitic. Decizia a reprezentat o confirmare a faptului că noi nu doar adoptăm legi, ci le şi implementăm’, a precizat Igor Corman.

El şi-a exprimat încrederea că stabilitatea politică din ţara sa reprezintă un cadru favorabil pentru continuarea implementării reformelor şi informarea cetăţenilor despre beneficiile integrării europene a Republicii Moldova. Totodată, Igor Corman a reiterat importanţa continuării dialogului cu Federaţia Rusă atât pe dimensiune parlamentară, cât şi guvernamentală şi dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu statele din CSI.

Europarlamentarul român Monica Macovei a dat asigurări că UE pledează pentru democraţie şi stabilitate în Republica Moldova. ‘Vom discuta cu statele membre UE ca Acordul de Asociere cu UE să fie semnat cât mai curând’, a punctat europarlamentarul.

Un grup de parlamentari europeni, în frunte cu Monica Macovei, se află în Republica Moldova, unde marţi şi miercuri se va desfăşura cea de-a 18-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară R.Moldova-UE.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat săptămâna trecută o decizie a Consiliului European de a semna acordurile de asociere, inclusiv secţiunile de liber schimb, cu Republica Moldova şi Georgia, nu mai târziu de luna iunie a acestui an. Până atunci, semnarea Acordului de Asociere şi a secţiunii sale de liber schimb cu Republica Moldova şi Georgia era programată să aibă loc până la sfârşitul lunii august, după ce aceste documente au fost parafate cu prilejul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013