Chişinăul se pregăteşte de ce e mai rău – Deutsche Welle
În ultima sa avertizare, SIS s-a adresat cetăţenilor, cerându-le să fie vigilenţi şi să nu se lase „provocaţi şi atrași în activităţi dubioase”. De asemenea, SIS le-a cerut formatorilor de opinie şi politicienilor „să renunţe la declaraţii şi activităţi ce ar putea genera insecuritate”.
SIS a precizat că acţiunile diversioniste care se pregătesc poartă atât caracter intern, cât şi extern şi „sunt orientate expres spre destabilizarea echilibrului social în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie”. (…) „Serviciul de Informaţii şi Securitate, în comun cu alte autorităţi ale statului, realizează, în baza prevederilor legale, întregul complex de măsuri de prevenire şi contracarare a acţiunilor respective, pentru a nu admite evoluţii negative şi pentru a exclude riscurile de securitate”.
Luni va fi convocat Consiliul Suprem de Securitate
În legătură cu aceasta, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convocat, pentru luni, 24 noiembrie, Consiliul Suprem de Securitate, pentru a discuta despre posibilele provocări ce ar putea să aibă loc după alegerile parlamentare.
Săptămâna trecută, angajaţii SIS au reţinut mai multe persoane, în special cetăţeni ai Rusiei şi Ucrainei, care ar fi pregătit acţiuni de destabilizare a situaţiei social-politice în contextul alegerilor. În timpul percheziţiilor efectuate, procurorii şi ofiţerii SIS au găsit bani de provenienţă dubioasă, pregătirea unor materiale publicitare cu caracter subversiv şi de dezinformare. Cetăţenii străini implicaţi au fost expulzaţi, iar cetăţenii moldoveni, care făceau parte din grupare, au intrat în vizorul legii penale.
Mihai Cernencu: „Sunt partide care vor un Lugansk la Chişinău”
Potrivit politologului moldovean Mihai Cernencu, „în campania electorală din Republica Moldova s-au implicat partide care vor să destabilizeze Moldova – vor un Lugansk sau un Doneţk la Chişinău”. La rândul său, analistul Victor Juc crede că activizarea grupărilor extremiste în Republica Moldova se explică prin „miza uriaşă a alegerilor din 30 noiembrie pentru viitorul Moldovei”.
Întrebat de DW dacă există riscul unor confruntări post-electorale la Chişinău, analistul politic occidental Vladimir Socor a spus că este puţin probabilă repetarea unui scenariu ucrainean în Moldova. Totuşi, el a admis posibilitatea ca Rusia să recurgă, în raport cu Republica Moldova, la „instrumentul referendumului local”. „Trebuie avută în vedere această ipoteză teoretică pentru a o contracara din start în eventualitatea în care va fi pusă în aplicare. În cadrul politicii domnului Putin ce ţine de „Russkii Mir” şi „Novorossia”, unul din instrumente este referendumul local – de tipul celuia pe care l-am văzut în Crimeea, apoi în Doneţk şi Lugansk. Vedem acum că unii analişti şi chiar politicieni ruşi ameninţă să repete acest scenariu în Estonia şi Letonia. Dacă Rusia va decide să pornească o acțiune serioasă în Republica Moldova, atunci va încerca să însceneze referendumuri locale. Dar dacă Rusia va recurge sau nu la asemenea metode – va depinde de situaţia din sud-estul Ucrainei”, a spus Vladimir Socor.
Dacă Ucraina nu va rezista, Putin va încerca să ajungă până la graniţa cu România
Potrivit lui, „epicentrul proiectului „Novorossia” este regiunea Odesa. Scopul proiectului este de a ajunge din nou la hotarul cu Republica Moldova (inclusiv Transnistria) şi cu România”. (…) „Scenariul „Novorosia” va depinde de situaţia din sud-estul Ucrainei în lunile de iarnă. În cazul unei prăbuşiri a economiei Ucrainei, urmată de tulburări sociale, Rusia cu siguranță va încerca să canalizeze tulburările spre Odesa”, a spus Socor.
El a salutat recenta vizită a preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, în oraşul Bălţi din Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii minorităţii ucrainene – o minoritate rusofonă. „Eu văd aici un efort din partea domnului Poroşenko de a ajuta Republica Moldova să-şi mențină stabilitatea şi să evite evenimente de tipul referendumului local. Şi aşteptăm un gest similar şi din partea preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care are programată o vizită în Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova”, a conchis Vladimir Socor.