Chiţoiu: Am propus conducere duală la CEC. Actuala conducere nu a adus impulsul pe care mi l-am dorit
„Încă din vară am propus să se modifice sistemul de management la CEC Bank, respectiv să introduc un sistem dualist, format din Directorat şi Consiliu de Supraveghere, sistem practicat de 21 de bănci din România în prezent, faţă de 7 bănci care au sistem unitar. Noi suntem în prezent în proces de modificare a statutului privind implementarea sistemului dualist de managament”, a anunţat Chiţoiu.
Ministrul a mai spus că Directoratul ar avea cinci membri, iar Consiliul de Supraveghere 7 membri.
Întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe preşedintele CEC, Radu Gheţea, Chiţoiu a spus: „La momentul la care vom adopta noul Statut, cu modificările cu sistem dualist de management, atunci suntem obligaţi să prezentăm conducere executivă formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere”.
Daniel Chiţoiu a arătat că introducerea acestui sistem a fost motivul pentru care a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu.
„Eu am solicitat CEC propuneri privind noul statut şi, în momentul respectiv, preşedintele m-a sunat şi mi-a spus să nu pun politruci la conducerea CEC. I-am spus că nici nu pot să pun politruci la conducerea CEC Bank, pentru că cei care vor fi propuşi pentru Directorat şi Consiliul de Supraveghere trebuie să aibă avizul BNR”, a spus Chiţoiu.
Chiţoiu a menţionat că, de la începutul mandatului său, a cerut măsuri de modernizare a băncii şi mai ales de îmbunătăţire a procedurilor de acordare a creditelor şi finanţare a mediului de afaceri.
„Au făcut analize lunare reprezentanţii ministerului, indicatori, nenumărate întâlniri cu domnul Gheţea. (..) Dânsul îmi prezenta activitatea CEC Bank de aşa natură încât ea evolua bine de la lună la alta, dar în prezent ne aflăm în situaţia în care banca este pe pierdere, nu şi-a îndeplinit ţintele pe care şi le-a asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli, respectiv nivelul de creditare este undeva la 93% faţă de ţinta asumată. De asemenea, banca nu este pe profit, ci pe pierdere, netă. Activitatea managerială nu a adus impulsul necesar pe care mi l-am dorit eu de când am preluat mandatul”, a spus Chiţoiu.
El a precizat că Ministerul Finanţelor face o analiză a indicatorilor şi a prevederilor din contractul de mandat, iar noul statut al CEC va fi finalizat până la sfârşitul anului.
„S-ar putea să aibă loc într-o formulă în conducerea CEC Bank”, a răspuns Chiţoiu, întrebat dacă Radu Gheţea va mai fi preşedintele CEC din ianuarie 2014.
Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a declarat, luni, la finalul audierilor de peste două ore din Comisia de buget- finanţe a Senatului, pe tema creditului CEC contractat de fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu pentru achiziţia unui teren, că i s-a cerut de către parlamentari prezentarea de date statistice, aceasta urmând să se întâmple zilele următoare.
Preşedintele CEC Bank urmează să fie audiat din nou, miercuri, în Comisia de buget-finanţe din Senat, care anchetează activitatea managerială a băncii.
Audierea lui Radu Gheţea luni în comisie a durat două ore şi s-a desfăşurat cu uşile închise.
Surse din comisie au declarat pentru MEDIAFAX că, la unele întrebări, Radu Gheţea a invocat legea secretului bancar.
Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a cumpărat, în luna septembrie, un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar de la CEC pe 30 de ani de peste 1 milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
Traian Băsescu a declarat că a convins-o pe fiica sa să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.