Chiţoiu: Contractul se mai poate negocia, dar nu fundamental

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că Dan Diaconescu nu a înregistrat datorii la stat pe numele său şi are "cazier judiciar alb", iar contractul pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se poate modifica, dar nu în mod fundamental.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 09:52
Chiţoiu: Contractul se mai poate negocia, dar nu fundamental

Chiţoiu a fost întrebat de ce nu au fost puse condiţii de eligibilitate la licitaţia pentru Oltchim, ministrul precizând că acest lucru s-a întâmplat într-o anumită măsură, însă nu puteau fi impuse condiţii suplimentare din cauza normelor europene.

În ceea ce priveşte datoriile către stat ale lui Dan Diaconescu, ministrul Economiei a menţionat că certificatul de obligaţii fiscale pe numele acestuia figurează cu zero şi are „cazier judiciar alb”.

Ministrul a fost întrebat dacă se mai poate negocia şi modifica împreună cu Dan Diaconescu contractul privind Oltchim prevăzut în caietul de sarcini.

„Se negociază anumiţi termeni, dar nu în mod fundamental”, a replicat Chiţoiu.

În ceea ce priveşte banii pe care Dan Diaconescu ar trebui să-i vireze la momentul semnării contractului privind Olchim, Chiţoiu a precizat că Ministerul Economiei a întreprins toate demersurile pentru contractarea unui credit de 40 de milioane de euro astfel încât să se asigure un capital de lucru pentru Olchim şi să se plătească salariile restante.

Ministrul a explicat că ulterior s-a discutat cu beneficiarii produselor Oltchim să asigure un capital de 20 de milioane de euro pentru finanţarea materiilor prime, iar statul să asigure alţi 20 de milioane de euro. De asemenea, Chiţoiu a menţionat că în ultimele două săptămâni se poartă „negocieri împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu specialişti din ministerul Economiei şi Finanţelor pentru notificarea acestui ajutor de salvgardare, care presupune un împrumut pe 6 luni de zile la dobânda pieţei”.

El a spus că dacă Dan Diaconescu s-ar fi angajat că plăteşte banii la închiderea negocierii, respectiv în 6 luni, pe această perioadă statul putea să acorde sub formă de împrumut suma de bani necesară reluării activităţii şi plăţii salariilor restante.

„În condiţiile în care Dan Diaconescu s-a angajat, conform ofertei, că la data semnării contractului de privatizare vine şi virează banii şi pe lângă banii pe care i-a propus în ofertă pentru preţul acţiunilor a venit şi cu alte sume importante de bani pentru continuarea şi finanţarea investiţiilor la Oltchim, nu mai este cazul ca statul să acorde acest împrumut, ajutor de salvare”, a arătat Chiţoiu.

Ministrul a menţionat că sumele la care s-a angajat Dan Diaconescu să le investească în Oltchim reprezintă „foarte mulţi bani”, dar a refuzat să precizeze suma exactă.

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.

„Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.

Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni „probabil, la preţul de pe bursă”.

Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.

Câştigătorul licitaţiei anunţa luni de dimineaţă că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.

La rândul său, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că este pregătit ca semnarea contractului să aibă loc luni.

Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...