Chiţoiu, despre acuzele lui Diaconescu: Este un tertip să prelungească semnarea contractului
Chiţoiu a fost întrebat cum vede acuzele lui Diaconescu legate de modificarea contractului prevăzut iniţial pentru privatizarea Oltchim de către Ministerul Economiei.
„Cred că este un tertip ca să prelungească semnarea contractului”, a răspuns ministrul.
El a mai fost întrebat dacă privatizarea Oltchim a eşuat, aşa cum a declarat premierul Victor Ponta.
„Eşuează numai în cazul în care domnul Diaconescu nu vine şi plăteşte preţul pe acţiuni şi nu-şi asumă toate obligaţiile din oferta de cumpărare”, a susţinut Chiţoiu, precizând că trebuie respectat termenul de 10 zile prevăzut de lege pentru semnarea contractului şi plata sumei angajate.
De asemenea, ministrul Economiei a precizat că va avea o discuţie cu premierul Victor Ponta în această după-amiază privitoare la privatizarea Oltchim.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la PSD, că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.
Premierul a declarat, răspunzând unei întrebări, că privatizarea Oltchim va fi reluată la începutul anului viitor, el precizând că nu poate rămâne statul acţionar la combinat, fiind nevoie de un partener strategic puternic.
„Faptul că se dovedeşte, ceea ce, de altfel, am avertizat de ceva timp – că totul este doar o încercare de a acoperi fraudele comise în ultmii ani cu sprijinul Guvernului PDL şi că domnul Diaconescu a intrat în această operaţiune de ascundere a fraudelor – e real. Şi atunci, în mod sigur, după ce se epuizează cât mai rapid toate procedurile prin care constatăm că aşa-zisul câştigător de fapt nu a avut nici banii, nici intenţia de a deveni acţionar şi de a activa în calitate de proprietar majoritar la Oltchim, împreună cu Ministerul Economiei, în cadrul şedinţei de Guvern, vom aproba măsurile pentru viitor în aşa fel combinatul să intre într-o procedură specială prin care să salvăm locurile de muncă, să repornim activitatea şi, într-adevăr, în cel mai scurt timp, să găsim un investor serios”, a spus Ponta.
Premierul a precizat că privatizarea Oltchim va fi pregătită pentru începutul anului viitor.
„Acuma, Oltchim a devenit un loc în jurul căruia roiesc tot felul de oameni cu interese politice, fie că e domnul Dan Diaconescu, fie că sunt alţi oameni, care habar nu au despre ce e vorba, fie că e vorba de Videanu, care încearcă să-şi acopere urmele. Problema noastră este de a îndepărta tot acest roi de profitori şi de a salva Oltchim, ca şi societate comercială şi de a pregăti practic probabil la începutul anului viitor, o privatizare de succes cu o companie capabilă să ţină combinatul în funcţiune şi să-l facă să funcţioneze profitabil într-un termen rezonabil”, a spus Ponta.
El a susţinut că eşecul privatizării Oltchim nu este vina Guvernului, care s-a obligat să încerce să privatizeze compania în septembrie, în baza prevederilor contractuale cu FMI semnate de fostul Executiv.
„Aşa fusese trecut în discuţiile iniţiale cu FMI, de către fostul Guvern. Noi ne-am obligat că vom încerca o privatizare în luna septembrie. Faptul că a eşuat nu este vina noastră”, a spus Ponta.
Premierul a răspuns afirmativ la întrebarea privind o nouă încercare de privatizare în primăvara anului viitor.
„Da. Nu poate să rămână statul acţionar, pentru că statul a fost acţionar în aceşti 20 de ani şi uitaţi-vă la ce s-a ajuns. Da, în mod clar, este nevoie de un partener startegic puternic”, a spus Ponta.
Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.
„Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.
Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni „probabil, la preţul de pe bursă”.
Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.
Câştigătorul licitaţiei anunţa luni de dimineaţă că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.
La rândul său, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că este pregătit ca semnarea contractului să aibă loc luni.
Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.