Chiţoiu despre Roşia Montană: Sunt convins că acest proiect va demara în acest an

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, vineri, că este convins că proiectul de la Roşia Montană va începe în acest an, precizând că mineritul va continua în toată ţara, dar intenţia este ca resursa să fie exploatată eficient, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 13:25
Chiţoiu despre Roşia Montană: Sunt convins că acest proiect va demara în acest an

Chiţoiu a fost întrebat ce se întâmplă cu proiectul de la Roşia Montană, în timpul unei vizite în localitate.

„Eu sunt convins că acest proiect va demara în acest an”, a spus Chiţoiu.

El a afirmat că împreună cu Rovana Plumb, la ministerul căreia se află decizia privind acordarea avizului de mediu şi de a stabili garanţii pentru investitori, urmează să ia o hotărâre.

„Mineritul va continua în toată ţara, dar vrem să îl exploatăm eficient, nu să vindem resursa pe bani puţini şi să păgubim statul român, populaţia României”, a spus Chiţoiu.

Ministrul Economiei a întărit afirmaţia făcută în faţa presei şi în cadrul unei întâlniri cu localnicii din Roşia Montană, cărora le-a spus că prezenţa sa în localitate este „o garanţie că mineritul în această zonă se va dezvolta”.

„Prezenţa mea aici este o garanţie că mineritul în această zonă se va dezvolta. Noi ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să luăm o decizie politică, atât în ceea ce priveşte începerea mineritului la Roşia Montană, cât şi la Cuprumin Abrud”, a spus Chiţoiu.

Ministrul Economiei a vizitat, vineri, localitatea Roşia Montană unde a avut o întâlnire, în centrul comunei, cu membri şi simpatizanţi USL, cu care a discutat despre proiectul minier şi problemele acestora.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, recent, că este nevoită să amâne convocarea Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) pentru proiectul de la Roşia Montană, pe motiv că instituţia va primi vizita unor experţi ai CE.

Rovana Plumb anunţase că intenţionează să convoace o şedinţă a Comitetului de Analiză Tehnică pentru proiectul Roşia Montană în care să fie discutate concluziile din auditul juriştilor referitoare la întreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anulării unor planuri de urbanism.

Anterior, Rovana Plumb declara că nu a primit auditul prin care juriştii recomandă oprirea analizei proiectului de la Roşia Montană în lipsa unor planuri de urbanism valabile, fiind contrazisă atunci de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care afirma că i l-a predat.

Rovana Plumb declara că a găsit respectivul document şi a luat la cunoştinţă conţinutul lui.

Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic, afirma, în 10 mai, premierul Victor Ponta.

El adăuga că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiţii vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

În opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum îl cheamă sau ce funcţie importantă ocupă”, ci doar pentru oamenii din zona respectivă şi pentru România.

„Când se îndeplinesc aceste trei condiţii, înainte de alegeri, după alegeri sau poate niciodată, nu vă pot răspunde în acest moment”, adăuga Ponta.

La ceremonia de învestire a noului Guvern, preşedintele Traian Băsescu declara că se aşteaptă de la noul Executiv să găsească soluţii de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investiţiile în exploatările de minerit de aur şi cupru reprezintă o astfel de soluţie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la „cazul” Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...