„Exista riscul ca Hidroelectrica într-adevăr să intre în insolvenţă şi să fie lichidată într-o jumătate de an, dacă nu se lua măsura reorganizării în vederea eficientizării. Decizia insolvenţei a fost luată pentru reorganizare şi eficientizare”, a spus Chiţoiu.
El a arătat că 95% din energia electrică produsă de companie nu este tranzacţionată pe piaţa concurenţială, ci livrată prin contracte bilaterale (în proporţie de 75%), la preţuri cu 40-50% mai mici, şi pe piaţa reglementată.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.
Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a anunţat recent că vrea să găsească soluţii amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să iniţieze în iulie discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.
Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.