„Sunt analize, sunt calcule să vedem care este impactul bugetar astfel încât, dacă din calculele care se fac de Comisia Naţională de Prognoză, Direcţia de Economie, nu avem un impact bugetar negativ, putem să o luăm ca o măsură de relansare economică, bineînţeles după o decizie în USL, după o discuţie cu FMI, cu Comisia Europeană”, a spus Chiţoiu, întrebat dacă ia în calcul varianta neimpozitării profitului reinvestit.
El a precizat că în acest moment nu se poate spune nici cum se va aplica, nici dacă se va aplica de la o anumită dată în 2014.
„Dar o avem în vedere, o avem în discuţie”, a spus Chiţoiu.
Întrebat dacă în vară s-ar putea aplica această măsură, concomitent cu reducerea CAS, Chiţoiu a răspuns pozitiv.
„Da, se poate aplica, dar v-am mai spus şi vă repet: în funcţie de impactul bugetar calculat ca urmare a introducerii acestei măsuri”, a spus Chiţoiu.
El a arătat, pe de altă parte, că reducerea contribuţiilor sociale cu cinci punte procentuale reprezintă un angajament politic trecut şi în scrisoarea de intenţie cu FMI şi se va aplica cu 1 iulie 2014, în mod cert.
„Calculele pe care le-am făcut la elaborarea bugetului ne permit ca reducerea CAS cu cinci puncte procentuale să o implementăm cu 1 iulie 2014. Amânarea cu trei luni a creşterii accizei cu 0,7 eurocenţi, impactul bugetar estimat la 600 de milioane avem în vedere a-l recupera din îmbunătăţirea colectării veniturilor şi dintr-o încasare mai mare din impozitul pe construcţiile speciale”, a spus Chiţoiu.
El a arătat că România are construcţia bugetară făcută în aşa fel încât să nu se introducă nicio taxă nouă.