‘România are, în prezent, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere în Produsul Intern Brut /PIB/ undeva între 32,5% şi 33,7%, oscilant de la an la an. Media Uniunii Europene este la 42-44% ca pondere în PIB. Deci, avem un deficit de 10 puncte procentuale faţă de media UE. Aici, trebuie să venim cu precizări pentru că sunt ţări care au, într-adevăr, un grad mare de colectare ca pondere în PIB, dar şi nivelul fiscalităţii este mult mai ridicat, de exemplu în ţările nordice’, a explicat şeful MFP.
Daniel Chiţoiu a precizat, totodată, faptul că, în următorii patru ani, ca urmare a reformării administraţiei fiscale, va exista o îmbunătăţire a colectării veniturilor la bugetul general de consolidat de 4%.
‘Ca urmare a înfiinţării noii entităţi de control fiscal /Direcţia Naţională de Antifraudă Fiscală, n.r./ şi în proiectul cu Banca Mondială, avem o îmbunătăţire a colectării anuală de 0,5 puncte procentuale, adică în patru ani de reformă să avem două puncte procentuale ca pondere în PIB ca şi colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fără nicio majorare sau scădere de taxe. În urma acestei reforme, îmi doresc ca gradul de colectare ca pondere în PIB să fie dublu, adică de 4%. Când spun asta mă bazez pe faptul că personalul care va fi selectat în noua structură va trebui ca, pe lângă evaluările profesionale, să treacă două teste: de integritate şi de psihologice’, a afirmat ministrul Finanţelor.