Ministrul Finanţelor a declarat că noua structură de control va fi formată prin preluarea atribuţiilor de la Garda Financiară, Direcţia de Supraveghere şi Control Vamal şi Direcţia de Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF şi se va afla în subordinea ANAF.
„În maxim două săptămâni vom da actul normativ care este un act normativ cu putere de lege, pentru că va reorganiza trei instituţii ale statului, urmând ca în termen de maxim 45-60 de zile să putem să constituim noua structură care se va constitui la nivel naţional şi nivel regional”, a explicat Chiţoiu.
Ministrul a precizat că obiectivul noii instituţii va fi acela de a reduce la circa jumătate nivelul evaziunii fiscale întregistrat în prezent.
„În toate evaluările făcute de organismele internaţionale şi de organismele de pe plan intern, evaziunea şi frauda fiscală în România se ridică undeva la 7-8 puncte procentuale din PIB. Noi, dacă reuşim cu această structură să reducem măcar în primul an de activitate la jumătate evaziunea şi frauda fiscală, considerăm că avem trei-patru procente ca pondere în PIB venituri colectate în plus la bugetul general consolidat”, a explicat Chiţoiu.
El a precizat că noua structură de control va verifica doar operatorii economici asupra cărora există suspiciuni de evaziune şi fraudă fiscală.
De asemenea, ministrul a menţionat că sprijinul din partea MApN şi a Ministerului de Interne va fi pentru a monitoriza şi a supraveghea împreună cu organele fiscale anumite „operaţiuni speciale”.
Premierul Victor Ponta a declarat că ANAF va rămâne la Ministerul de Finanţe, precizând că, în calitate de prim-ministru, va coordona activitatea de evaziune fiscală nu doar prin ANAF, ci şi prin celelalte instituţii, având posibilitatea de a cere informaţii de la DGIPI, SRI şi SIE.
„ANAF e la Ministerul de Finanţe. Nu pleacă în altă parte. Facem o altă structură din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus şi domnul Chiţoiu de fiecare dată, în sensul în care Garda Financiară, Controlul vamal, celelalte, să fie unite într-o direcţie antifraudă care să nu mai aibă ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri şi firme care îşi plătesc taxe şi să se ducă, aşa cum e în ţările din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscală, deci să fie mult mai eficientă în combaterea evaziunii”, a spus Ponta.
El a precizat că, în calitate de premier, are posibilitatea să coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ci şi prin celelalte instituţii.
„Primul-ministru are ca atribuţii şi posibilitatea să coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ANAF fiind la Finanţe, dar şi coordonarea cu celelalte instituţii, fie că e vorba de Poliţie, de serviciile de informaţii, care sprijină combaterea evaziunii fiscale, pentru că e foarte important să ai informaţii şi de la DGIPI şi de la SRI şi de la SIE când e vorba de spălare de bani şi evaziune fiscală trasnfrontalieră. Acest lucru nu-l poate face şeful ANAF, ci pot să-l fac doar eu, pentru că am această autoritate de a coordona şi de a cere informaţii de la toate instituţiile”, a spus Ponta.
El a arătat că aşteaptă de la ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, propunerile în sensul conturării acestei structuri, arătând că multe dintre idei îi sunt deja cunoscute şi este de acord cu ele.
Săptămâna trecută, Ponta a afirmat că ANAF, Garda Financiară şi Direcţia de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcţie Antifraudă, care se va ocupa ţintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe şi alte produse, nu de „buticul din colţ”.
„Împreună cu ministrul Chiţoiu am discutat că actuala formulă a ANAF va suferi modificări – Garda Financiară, Controlul Vamal vor fi reorganizate în ceea ce funcţionează deja în majoritatea ţărilor europene, şi anume o Direcţie Antifraudă care să nu mai stea toată ziua să controleze pe buticul din colţ şi firma care îşi plăteşte impozitele, ci să meargă ţintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscală: accize, combustibil, legume-fructe şi alte produse”, a spus miercuri Ponta.
El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti cum comentează o declaraţie recentă a vicepremierului Liviu Dragnea, conform căruia, dacă ANAF nu prezintă rapid un plan pentru combaterea evaziunii, va fi înfiinţată o structură în subordinea Guvernului.
Chiţoiu a declarat recent că vor fi restructurate „din temelii” structurile de control pe evaziune şi fraudă fiscală, fiind daţi afară oamenii din aceste instituţii şi angajaţi cei „competenţi şi integri”.
La sfârşitul anului trecut, în contextul negocierilor pentru formarea noului Guvern, Ponta a declarat că ANAF nu trece în subordinea sa şi că va rămâne la Finanţe.
Surse din USL au declarat însă agenţiei MEDIAFAX că, în pofida acestei declaraţii, Ponta ar fi intenţionat să treacă, prin ordonanţă de urgenţă, ANAF în subordinea sa, ceea ce l-ar fi lăsat pe ministrul de Finanţe, liberalul Daniel Chiţoiu, fără o parte din portofoliu.