„Cu certitudine îi susţin”, le-a declarat Lagarde jurnaliştilor la Frankfurt, referindu-se la comentariile de săptămâna trecută de la Davos când a descris acest calendar ca „probabil”.
„Trebuie să ne implicăm mai departe în acest proces de dezinflaţie, înainte de a avea suficientă încredere că inflaţia va atinge de fapt ţinta în timp util”, a declarat Lagarde, după ce Banca Centrală Europeană a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a treia oară consecutiv, în prima şedinţă de politică monetară din acest an.
Anul trecut, BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.
Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.
„Consensul în rândul Consiliului guvernatorilor BCE este că e prematur să discutăm reducerea dobânzilor”, a afirmat Lagarde.
Oficialii BCE se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta de 2% în 2025.
„Riscurile la adresa inflaţiei includ escaladarea tensiunilor geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, care ar putea duce la preţuri mai ridicate la energie şi a costurilor de transport pe termen scurt, ceea ce va afecta comerţul global. Suntem extrem de atenţi şi analizăm cu atenţie evoluţiile”, a explicat şeful BCE.