„Întrebarea ce vom face în septembrie este una larg deschisă şi va fi decisă pe baza tuturor datelor pe care le vom primi”, a declarat Christine Lagarde la finalul reuniunii de politică monetară la care BCE a lăsat nemodificată dobânda la depozite la 3,75%. „Nu ne angajăm, în avans, cu privire la o anumită traiectorie”, a adăugat Lagarde.
Preşedintele BCE a mai spus că oficialii instituţiei au studiat cele trei elemente cruciale care stau la baza perspectivei de inflaţie: creşterea salariilor, marjele de profit ale companiilor şi productivitatea; şi „vor avea la dispoziţie mult mai multe date în săptămânile şi lunile următoare”.
„Dacă aceste date vor confirma că procesul dezinflaţionist continuă, asta ne va întări încrederea” că ritmul de creştere a preţurilor de consum revine la ţinta de 2% la finele lui 2025, cum se preconizează în prezent, a spus Lagarde.
După decizia istorică de luna trecută, când gardienii euro au redus dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii cinci ani, BCE analizează în prezent dacă inflaţia în zona euro se reduce suficient pentru a permite noi reduceri ale costului creditului. Chiar dacă în luna iunie inflaţia în zona euro a scăzut uşor, până la 2,5%, de la 2,6%, presiunile persistă şi costurile cu serviciile au înregistrat din nou o creştere de peste 4%.
Pieţele financiare mizează pe faptul că BCE va decide alte două reduceri de dobândă în acest an şi se aşteaptă ca prima tăiere de dobândă să fie anunţată la următoarea şedinţă de politică monetară, care va avea loc în septembrie. Până atunci gardienii euro vor avea la dispoziţie noi previziuni economice precum şi datele pe două luni referitoare la evoluţia inflaţiei, salariilor, profiturilor şi productivităţii. În plus, oficialii BCE vor avea atunci o imagine mai clară cu privire la intenţiile Rezervei Federale americane. În septembrie, reuniunea de politică monetară de la Fed va avea loc la o săptămână după reuniunea consiliului guvernatorilor BCE.