Christine Lagarde: BCE e receptivă la deciziile luate de Rezerva Federală, dar nu-i poate imita mutările

03 11. 2022
Christine_Lagarde_at_Albright_Institute_public_forum

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, pentru a patra oară consecutiv, la un interval cuprins între 3,75% şi 4%, pentru a contracara inflaţia ridicată. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 2008.

Preşedintele Jerome Powell a explicat că lupta contra inflaţiei va necesita o majorare a dobânzilor „mai ridicată decât s-a estimat anterior”, ceea ce i-a determinat pe investitori să se aştepte la noi majorări de dobândă din partea BCE.

Dar Lagarde susţine că BCE care a majorat de asemenea cu 75 de puncte de bază rata dobânzii săptămâna trecută nu ar putea pur şi simplu imita Fed, deoarece condiţiile economice sunt diferite în cele 19 ţări din zona euro.

„Trebuie să fim receptivi la potenţialele efecte negative. Nu suntem la fel şi nu putem progresa în acelaşi ritm sau nu putem avea acelaşi diagnostic al economiilor noastre”, a apreciat şeful BCE.

Totuşi, Lagarde a admis că BCE este „influenţată de consecinţele” deciziilor Fed prin intermediul pieţelor financiare şi în special prin cursul de schimb al euro, care s-a depreciat faţă de dolar joi.

„Cu siguranţă contează cursul de schimb şi trebuie să-l luăm în considerare când facem previziunile privind inflaţia”, a afirmat preşedintele BCE.

Tot la reuniunea de la Riga, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Martins Kazaks, a declarat că ratele dobânzilor trebuie să crească la un nivel „mult mai ridicat” şi nu este necesară o pauză pentru aceste majorări la finalul anului.