Christine Lagarde: BCE nu-şi va modifica politica monetară în viitorul apropiat (Financial Times)
Într-un interviu acordat miercuri publicaţiei britanice Financial Times (FT), şeful BCE a explicat că măsurile adoptate în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus (COVID-19) „şi-au demonstrat eficienţa şi eficacitatea”, potrivit Agerpres.
La doar câteva luni de la anunţarea programului de achiziţii de titluri de stat (PEPP) destinat să limiteze efectele pandemiei – şi care iniţial a fost alimentat cu 750 de miliarde de euro pentru răscumpărarea de obligaţiuni publice şi private – BCE l-a suplimentat în 4 iunie cu alte 600 de miliarde de euro, la 1.350 miliarde de euro. De asemenea, instituţia cu sediul la Frankfurt a anunţat că măsurile de urgenţă ale BCE vor fi prelungite până la 30 iunie 2021, cu şase luni mai mult decât era planificat iniţial.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,50%.
„Am făcut atât de mult încât am avut puţin timp la dispoziţie să evaluăm cu atenţie datele economice”, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, pentru FT.
Declaraţia sa confirmă faptul că BCE va adopta o politică de expectativă, după ce economia a început să se redreseze.
BCE vrea „să exploreze fiecare cale pe care o are la dispoziţie pentru a combate schimbările climatice”, ceea ce ar putea include modificarea tuturor operaţiunilor, inclusiv achiziţiile de active, a afirmat Lagarde.
BCE a lansat un program de achiziţionare de obligaţiuni în valoare de 1.350 miliarde de euro şi mai multe alte instrumente, precum condiţii de finanţare relaxate pentru bănci, în ideea de a scoate Europa din cea mai gravă recesiune din aproape un secol