„Folosirea termenului persistent (în noua strategie a BCE) este un indiciu că nu poate exista o înăsprire prematură a politicii monetare, aşa cum s-a întâmplat în trecut”, a declarat şeful BCE.
Acum este momentul să arătăm că „persistenţa pe care am demonstrat-o” a avut efectul dorit asupra inflaţiei în zona euro, a explicat Lagarde, pentru Financial Times.
Săptămâna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie „mai mică, dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.
Potrivit estimării preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut uşor până la 1,9% în iunie, de la un nivel de 2% în mai, în linie cu estimările economiştilor şi cu ţinta avută în vedere de BCE.