Şeful BCE a menţinut suspansul în jurul uneia dintre cele mai incerte decizii în bătălia sa îndelungată contra inflaţiei, concentrându-se în schimb pe dificultăţile în comunicare, într-o perioadă de incertitudini.
„Acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. În total am majorat dobânzile cu 425 de puncte de bază în 12 luni – un ritm record într-o perioadă record – şi vom realiza o revenire la timp a inflaţiei la ţinta noastră de 2% pe termen mediu”, a declarat luni Lagarde, la un seminar în Londra, organizat de European Economics & Financial Centre.
Oficialii BCE, care se întâlnesc pe 14 septembrie, trebuie să evalueze dacă recenta încetinire a economiei este suficientă pentru a decide prima pauză în procesul de înăsprire a politicii monetare care a început cu mai mult de un an în urmă. La şedinţa din iulie, Lagarde a anunţat că BCE ar putea majora sau ar putea menţine rata dobânzii, analizând cu atenţie datele de care dispune.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 5,3% în august, arată datele preliminare publicate de Eurostat, în timp ce analiştii se aşteptau la o scădere până la 5,1%,
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 5,3% în august, de la 5,5% în iulie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, declara că deşi inflaţia este încă la un nivel ridicat, perspectivele de creştere se înrăutăţesc mai mult decât au estimat oficialii în iunie.
Şi guvernatorul Băncii Centrale a Portugaliei, Mario Centeno, a avertizat că există riscul de a majora prea mult dobânzile, în condiţiile în care economia se ajustează la noile condiţii financiare.
La reuniunea din iulie, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi de asemenea a anunţat că îşi păstrează deschise opţiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflaţia în contextul înrăutăţirii condiţiilor economice.
„Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023”, se menţiona în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii din 2 august a Consiliului guvernatorilor BCE.
Ca urmare a deciziei, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie.
Sursa foto: Wikipedia