Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se vor reuni vineri şi sâmbătă la Bruxelles, în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la un plan de sprijinire a ţărilor cel mai afectate de pandemia de coronavirus, plan în valoare de 750 miliarde euro, care a generat însă divergenţe între ţările din nord şi cele din sud.
„Este important ca liderii europeni să se pună rapid de acord asupra unui plan ambiţios”, a declarat Christine Lagarde la sfârşitul ultimei reuniuni de politică monetară a consiliului guvernatorilor BCE înaintea vacanţei estivale. „Presupunerea noastră este că fondul de relansare va avea un mix puternic de granturi, pe de o parte, care vor fi superioare împrumuturilor, pe de altă parte”, a adăugat Lagarde.
Ca răspuns la cea mai mare contracţie a economiei din istoria recentă, BCE a început să cumpere mari cantităţi de obligaţiuni şi, de asemenea, să plătească băncile pentru ca acestea să acorde credite, totul în încercarea de a salva economia blocului comunitar. Joi BCE şi-a confirmat disponibilitatea de a continua programul de achiziţii de titluri de stat (PEPP) atâta timp cât persistă efectele pandemiei. Acest plan de sprijinire a economiei în valoare totală de 1.350 miliarde euro ar urma să se întindă până în luna iunie 2021.
În luna iunie, BCE a anunţat că se aşteaptă la o contracţie de 8,7% a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, urmată de o relansare de 5,2% anul viitor şi un avans de 3,3% în 2022.