Cîțu: Primăria Capitalei a avut bani de subvenția pentru căldură, dar n-a făcut plățile. Vom vedea unde și la cine au ajuns banii
„Încă de când am ajuns la Ministerul Finanțelor am cerut o situație a cheltuirii fondurilor publice în toate instituțiile statului
Am găsit situații în care companii publice nu mai avuseseră un control de 15-20 de ani de zile.
Printre acestea era și Primăria București. Să știți că nu facem control doar acolo, sunt companii sunt Ministerele, alte primării din țară. Acum aș vreea să știți situația reală a finanțelor Municipiului București.
Veniturile au fost de 3,4 miliarde de lei. Încasările la septembrie sunt de 99%. Sunt două cheltuieli importante despre care voi vorbi. Subvenția la energie termică și cea pentru transport.
Sumele pentru aceste două cheltuieli au fost prinse în buget și au fost finanțate, doar că plățile nu s-au făcut
Întrebarea e unde au ajuns banii care nu au fost plătiți pe aceste subvenții. Primăria are datorii către ELCEN și RADET 837 de milioane de lei, în totalitate.
Trebuie să știți că Primăria Capitalei este în administrarea Finanțelor Publice București, în acest moment”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
Mai departe, ministrul a explicat că legal, în momentul în care o administrație locală prevede sumele pentru subvenții în buget, dar nu fac plata, se poate sesiza Ministerul Afacerilor Interne.
El a explicat că la rectificarea bugetară din vară a acordat sume suplimentare primăriilor, destinate acoperirii datoriilor acumulate până în acel moment.
„Bani pentru plata subvenției au fost alocați la începutul anului, la mijlocul anului, plata nu s-a făcut. Unde sunt acești bani? Aceasta e întrebarea, unde și la cine au ajuns acești bani?”, a spus ministrul.
Control întrerupt de pandemie
El a adăugat că Inspecția economică de la Ministerul Finanțelor a ajuns la PMB în 30 ianuarie, dar că pe 10 martie a fost oprită printr-o dispoziție a Primarului Capitalei, Gabriela Firea i s-au sechestrat laptopurile, care au fost recuperate ulterior de Finanțe.
Motivul ar fi fost începutul crizei COVID, dispoziția primarului general fiind de fapt interzicerea interacțiunii personalului primăriei cu persoane din exterior.
Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, că fiind prejudiciu este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)
Controlul va fi reluat abia acum. Vor exista controale și la companiile înființate de Primăria București.