Cîţu: Suspendarea plăţii ratelor timp de 9 luni pentru toată lumea, persoane sau firme. Vom da ordonanţă mâine
Iată mesajul ministrului: „Pana la 9 luni de zile a fost propunerea mea si a fost acceptata de BNR si banci. Sa aiba acces toti romanii care cer acest lucru. Ma gandesc la o varianta cu doua etape. Cerereade amanare sase faca telefonic si apoi confirmata cu mail. Si pentru persoane fizice si pentru juridice.
Mai e o idee, ca dupa perioada asta sa nu fie o povara imediata,adica sa fie platite in bloc ratele, ci sa existe o o reesalonare. Pregatim ordonanta sa fie gata pentru sedinta de maine. Cei care cer, vor avea acces la amanarea ratelor la banca.
BNR are lichiditate, bancile au fost de acord.
Vom face o rectificare bugetara. Sper ca saptamana viitoare sa fie gata. Cautam resurse pentru Sanatate”.
Mai devreme, Ministrul a spus la Realitatea că oamenii nu vor fi obligaţi să plătească într-o lună tot ceea ce a fost amânat, iar reeşalonarea se va face pentru o perioadă lungă de timp.
„Reeşalonarea se va face pe o perioadă lungă de timp, poate chiar pe toată perioada creditului. Statul intervine pentru susţinere. Vom ajuta şi încă 12 luni, după cele 9, dar forma finală a acestui ajutor o veţi vedea în ordonanţa de urgenţă. Oamenii să nu se îngrijoreze. Nu vor fi puşi să plătească într-o lună după ce se termină această perioadă tot ceea ce fost amânat. Diferenţa de dobândă se va plăti reeşalonat pe o perioadă lungă de timp în aşa fel încât să nu existe o povară imediată pentru cei care au rate la bancă”, a precizat Cîţu.
Referitor la modul în care pot fi obţinute aceste facilităţi, ministrul citat a precizat că demersul se poate face în doi paşi, printr-un telefon la bancă şi o scrisoare pe e-mail.
„Eu propun să facem în 2 – 3 paşi. Un telefon iniţial şi apoi o reconfirmare printr-un e-mail. Vedem cum se poate face logistic. Eu propun să fie cât mai simplu pentru că toate băncile din România au un call center foarte bun. Dacă nu se va putea face doar prin e-mail”, a mai spus Florin Cîţu.
Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.
Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.