Ciech Soda România solicită Ministerului Economiei să medieze negocierile cu CET Govora

Producătorul de sodă calcinată Ciech Soda România (CSR) solicită Ministerului Economiei să medieze negocierile referitoare la noile condiţii contractuale de furnizare a aburului industrial de către CET Govora, în condiţiile în care în prezent s-a ajuns la un blocaj, iar această situaţie poate afecta peste 30.000 de persoane din întreaga regiune Vâlcea, potrivit unui comunicat al producătorului remis, miercuri, Agerpres.
Economica.net - mie, 10 aug. 2016, 18:36
Ciech Soda România solicită Ministerului Economiei să medieze negocierile cu CET Govora

‘Astăzi, 10.08.2016, a avut loc o nouă rundă de negocieri privind noile condiţii contractuale de furnizare a aburului industrial de către CET Govora. Negocierile nu au reuşit să ajungă la un nou acord asupra preţului, în condiţiile în care administratorul judiciar al CET Govora nu a acceptat alte condiţii decât cele proprii’, se arată în comunicat.

În vederea depăşirii acestui blocaj, CSR a trimis o solicitare oficială de mediere către Ministerul Economiei, având în vedere că această situaţie este în măsură să afecteze peste 30.000 de persoane din întreaga regiune Vâlcea.

‘Consider că managementul CET Govora s-a concentrat asupra propriilor profituri şi nu a avut o poziţie obiectivă în rezolvarea problemei. Drept consecinţă, fabrica CSR a fost închisă, fapt care va avea un impact negativ asupra situaţiei economice a judeţului Vâlcea. De 10 ani contribuim la economia locală, am investit 220 milioane de euro în salvarea, conservarea şi dezvoltarea afacerii locale în pofida dificultăţilor economice cu care ne-am luptat în ultimii ani. Ne dorim să rămânem în România şi să contribuim la dezvoltarea economiei locale. Avem nevoie de un punct de vedere care să integreze toate aspectele pe care le generează această problemă şi care să vadă dincolo de interesele individuale ale actorilor economici’, a declarat Witold Urbanowski, CEO CSR.

Potrivit sursei citate, majorarea preţului solicitată de CET afectează capacitatea CSR de a rămâne competitivă pe piaţă. Planurile de restructurare CET nu au fost prezentate ceea ce face ca, şi în situaţia acceptării noilor preţuri, să rămână neclară capacitatea CET Govora de a livra pe termen lung aburul în cantitatea şi la calitatea necesară, precizează CSR în comunicat.

Stoparea activităţii de producţie, forţată de întreruperea livrării aburului, generează pierderi de 121.000 lei/zi pentru CET, iar sistarea operaţiunilor CSR va genera falimentul CET, având în vedere că aburul vândut către CSR reprezintă 77% din aburul produs, arată producătorul de sodă.

Acesta afirmă că înainte de denunţarea contractului de către CET Govora, CSR a plătit 93 lei/Gcal, incluzând certificatele CO2, cu 15% mai mult decât în Germania şi cu 30% mai scump decât în Polonia. În cazul în care Ciech va fi nevoit să închidă operaţiunile din România, bugetul local Râmnicu Vâlcea şi cel central vor pierde 50-60 milioane de lei/pe an, din taxe. Regiunea se va confrunta, de asemenea, cu o rată crescută a şomajului care va afecta aproape 30.000 de persoane, angajate la CSR, CET, Oltchim, SNS şi toţi ceilalţi furnizori locali, menţionează societatea.

‘Vrem să rămânem în România şi să ne continuăm activitatea aici. Solicităm intervenţia autorităţilor competente pentru a media această situaţie. Considerăm că este o atitudine responsabilă din partea noastră să lansăm această invitaţie la nivel central, ţinând cont de efectele pe care situaţia le implică. Avem nevoie să ştim dacă autorităţile române susţin acest climat incert în care contractele care generează un astfel de impact puternic asupra oamenilor şi afacerilor pot fi schimbate prin presiune şi amenin?ări’, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CSR.

În data de 6 august, sindicatul ‘Sodistul’ din Ciech Soda România (CSR) a făcut un apel către toate forurile competente, locale şi centrale, pentru deblocarea negocierilor privind furnizarea de abur tehnologic de la CET Govora, aflată în administrare judiciară.

‘Din 3 august s-a sistat furnizarea aburului de către CET Govora către Ciech Soda România, prin suspendarea aplicării contractului care avea termen până în septembrie 2017, ceea ce produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor faţă de partenerii CSR. În urma impasului în care s-a ajuns se pun în pericol locurile de muncă a câtorva mii de lucrători din zona Râmnicu Vâlcea. Sindicatul ‘Sodistul’ face un apel către factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean, cât şi către administratorul judiciar de la CET Govora, să ţină cont de solicitările făcute, deoarece încercarea de rezolvare rapidă a situaţiei de la CET Govora poate conduce la închiderea unei întreprinderi precum CSR’, se preciza în comunicatul sindicatului ‘Sodistul’ .

În data de de 9 mai, Tribunalul Râmnicu Vâlcea a decis intrarea in insolvenţă a producătorului de energie CET Govora, iar Euro Insol a fost desemnată administrator judiciar. CET Govora, societate subordonată CJ Vâlcea, cu un număr de 1.600 de angajaţi, produce pe bază de combustibil fosil (cărbune) curent electric în sistemul naţional, abur industrial pentru societăţile din parcul industrial Râureni şi agent termic şi apă caldă menajeră în sistem centralizat pentru populaţia din Râmnicu Vâlcea.

Ciech Soda România (denumirea anterioară: Uzinele Sodice Govora) este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei şi este singurul producător de sodă calcinată ramas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006. Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură soda calcinată şi silicat de sodiu- solid şi lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu şi India.

Te-ar mai putea interesa și
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find X8 Pro, disponibil inclusiv în România. ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în oraşele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ ...
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o cotaţie de 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, cât ...