Cifra de afaceri a E.ON România a scăzut, anul trecut, la 4,65 miliarde de lei
‘Volumele au scăzut pe toate segmentele, nu din cauza concurenţei, ci din cauza scăderii consumului atât la consumatorii casnici, cât şi pentru firme’, a explicat oficialul companiei.
Volumele de gaze şi energie vândute anul trecut de E.ON România au fost de 29,4 TWh, cu 13% sub nivelul din 2012.
Compania estimează o creştere a cifrei de afaceri în acest an, deşi reprezentantul E.ON susţine că liberalizarea pieţei de energie şi gaze ar trebui stopată pentru moment.
‘Liberalizarea este prea rapidă. Liberalizarea este bună pe termen lung, dar pentru România este prea rapidă. Consumatorii mor. Liberalizarea ar trebui stopată’, a afirmat Hajdinjak.
El a adăugat că nu are o problemă ca statul să protejeze marii consumatori de efectele liberalizării preţurilor la energie şi gaze, dar IMM-urile vor fi afectate semnificativ.
‘Avem în portofoliu multe companii mici. Multe dintre ele falimentează, altele îşi reduc producţia, iar altele îşi îmbunătăţesc eficienţa energetică’, a mai spus oficialul E.ON, explicând scăderea consumului.
Compania a investit, anul trecut, circa 369 de milioane de lei (83 de milioane de euro) în modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, iar de la venirea în România până în prezent investiţiile s-au ridicat la 5,2 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro).
‘E.ON va continua să investească sume importante pentru securitatea şi siguranţa consumatorilor de gaze naturale şi energie electrică. Pentru acest an, ne-am propus cel mai ambiţios plan de investiţii din ultimii nouă ani, peste 400 de milioane de lei, deşi există unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe şi recunoaşterea unor costuri’, susţine Frank Hajdinjak. El a precizat că reţelele de distribuţie de gaze şi electricitate din România sunt într-o stare ‘oribilă’, aceasta fiind cauza nenumăratelor explozii care au loc în reţelele de distribuţie.
Referitor la impactul pe care îl va avea taxa pe construcţiile speciale asupra afacerilor companiei, directorul E.ON a spus că suma plătită în acest an va fi de aproximativ nouă milioane de euro, dar impactul în tarife este mai greu de estimat.
În privinţa preţurilor de distribuţie, acestea vor creşte, în opinia reprezentantului E.ON atât din cauza procesului de liberalizare, cât şi pe fondul scăderii consumului.
Profitul E.ON România s-a situat anul trecut sub nivelul din 2012, dar Hajdinjak nu a oferit detalii referitoare la suma obţinută.